Most akkor engem a férjem bántalmaz?

A pszichológus naplójából - Családon belüli erőszak

Csehák Hajnalka pszichológus

Most akkor engem a férjem bántalmaz? - Családon belüli erőszakÉva férje diagnosztizált pszichiátriai beteg. Az első pszichiátere gyógyszerekkel kezelte, a második elmagyarázta neki, hogy a gyógyszerek károsak és pszichoterápiával gyógyította. Ez mind rendben is volt, aztán lezárult a terápia. A betegség azonban olyan, hogy ha a beteget magára hagyják, a betegség újra dolgozni kezd, és elmélyíti saját magát. A betegnek nincs betegség belátása, és a munkájában, a családjában keresi a rossz közérzete okát.

Éva mindössze három éves házasságban él imádott férjével. A férjét nem tekinti betegnek, hiszen nem gyógykezelik, terápiára nem jár. Elfogadja, hogy a férje munkahelye fárasztó és frusztráló, s ezért van, hogy a szellemi munkát végző férfi minden nap kedvetlenül indul munkába, pattanásig feszült idegekkel érkezik haza, otthon semmit sem talál rendben, időnként magára zárja az ajtót, mert csak egyedül lenni képes.

A legutolsó „veszekedésüket” panaszolja Éva (aki szintén szellemi munkát végez), amikor felmerül bennem egy gyanú, amire rögtön rá is kérdezek:

- Előfordult, hogy a férje nem csak szavakkal és egyes helyiségekből való kizárással, hanem tettlegesen is bántotta?

- Nem, nem szokott bántani. – hangzott a határozott válasz.

- Most, hogy végig gondolom, egyszer pofon vágott, na jó kétszer. Volt, hogy megszorongatott, akkor hosszú ujjúba mentem dolgozni, hogy ne kérdezősködjenek, hiszen tudom, hogy szeret, és nem akart bántani. Amikor nagyon felidegesítettem, volt, hogy ellökött, lelökött az ágyról, egyszer megfojtogatott. Most, hogy erről beszélek, látom, hogy ha megérzem, hogy a férjem esetleg „őrjöngeni” fog, ösztönösen úgy helyezkedek, hogy védve legyek, vagy gyorsan kimehessek a szobából.

- Most akkor engem a férjem bántalmaz? – kérdezi kikerekedett szemekkel.

- Ön szerint a férje bántalmazza? - kérdezek vissza, hiszen nem mondhatom meg a tutit.

- Nem. – hangzik a határozott válasz.

Éva elhárító mechanizmusát tagadásnak hívják. Tudattalan stratégia, mellyel a „bántalmazott vagyok” zavaró, számára pillanatnyilag feldolgozhatatlan érzését kiutasítja a tudatából. Ezzel távolságot tart önmaga és az átélt élményei között, de nem oldja meg a problémáit. Ha most elmondanám neki, hogy a férje bántalmazza, azzal dühöt váltanék ki belőle, és azt gondolná, hogy igazságtalan vagyok a férjével. Tudom, hogy a feltett kérdés ott marad a fejében, és a következő pofonnál vagy szorongatásnál felismeri, hogy bántalmazva van, és akkor meg tudjuk keresni a számára megfelelő védekezési stratégiát.

Csehák Hajnalka pszichológus

Lelki Titkaink Mentálhigiénés Stúdió »

Csehák Hajnalka pszichológusCsehák Hajnalka vagyok. Mint pszichológus dolgozom különböző csoportokkal. Munkám és képzéseim során a legfontosabb tapasztalat, amit felismertem, hogy az új készségek elsajátítása, megtanulása az egyik leghatékonyabb eszköz a kezünkben, mely lehetőséget biztosít arra, hogy jobban érezhessük magunkat a bőrünkben. Nem is hinnéd, hogy mennyire saját gondolataink, és viselkedésünk határozza meg lelkiállapotunkat és ezáltal a másokban rólunk kialakult képet. Hogy ismereteimet átadhassam magam is többek között csoportanalitikus, autogén tréning (relaxáció), asszertív tréning és NLP (Neuro Lingvisztikus Programozás) csoportokban és tanfolyamokon vettem részt, majd pszichológus lettem.

Sokszor nehezen döntjük el, hogy szükségünk van-e szakember segítségére. A legtöbbünket arra nevelték, hogy képesnek kell lenni egyedül megoldani a problémáidat

A valódi önállósághoz azonban gyakran az az első lépés, hogy képes vagyok segítséget kérni.

Ahhoz, hogy képessé válj az életfeladataid, a problémáid megoldására, többet kell tudnod önmagadról. Ismerned és bővítened kell az eszköztáradat, hogy sikeresen, kiegyensúlyozottan élhesd az életedet.

Lelki Titkaink Mentálhigiénés Stúdió kínálata »

Most akkor engem a férjem bántalmaz?

Hogyan segíthetünk?

Ha bármi kérdése vagy kérése lenne, segítséget vagy tanácsot szeretne kérni, igénybe kívánja venni valamelyik szolgáltatásunkat, önkéntesként vagy támogatóként segíteni szeretné munkánkat, keressen bennünket, küldjön egy levelet, faxot vagy egy e-mailt, vagy hívjon bennünket!

Sorsunk és Jövőnk Szeretetszolgálat Egyesület
Hogyan segíthetünk?

További információ:

Gyakran Ismételt Kérdések »

Sorsunk és Jövőnk Kiemelten Közhasznú Alapítvány
(06 23 545 668 )

info@sorsunk-jovonk.hu »

Sorsunk és Jövőnk Szeretetszolgálat Egyesület

Családon belüli erőszak

Érzelmi erőszak teszt »

Most akkor engem a férjem bántalmaz? » Egy ágyban a gyilkosommal »
Miért maradok az erőszakos férjem mellett » Tűzpiros álomautó »
Bálint Vera: A lelki terror háromszor hét oka » A lelki terrorról objektíven »
Bálint Vera: Szóhorror » Bálint Vera: Fekete »
Shelter-ház az életveszélyből menekülőknek » Te az enyém vagy, azt csinálok veled, amit akarok! »
Urbán Erika: Vallomás a bűnről és a bűnben maradásról » Urbán Erika: Megszólal az áldozat »
Rendőri szemléletváltás a családon belüli erőszakról »

Sorsunk és Jövőnk Szeretetszolgálat Egyesület

Sorsunk és Jövőnk Hírlevél

Sorsunk és Jövőnk Szeretetszolgálat Egyesület Hírlevél a krízishelyzetben lévő családok támogatása témában.

Sorsunk és Jövőnk Szeretetszolgálat Egyesület

English Magyar