Családon belüli erőszak

Sorsunk és Jövőnk Szeretetszolgálat Egyesület

Családon belüli erőszak - Sorsunk és Jövőnk Szeretetszolgálat EgyesületA családon belüli erőszak fogalma alatt azokat az eseteket értjük, amikor az egyik családtag, házastárs-élettárs vagy ex-partner kísérletet tesz vagy meg is valósít olyan magatartásokat, amelyekkel a másik fél (családtag, élettárs stb.) fölött hatalmat - testi, anyagi vagy jogi dominanciát - tud gyakorolni.

Családon belüli erőszak helyett használatos a párkapcsolati erőszak és gyermekbántalmazás elnevezések is. Családon belüli erőszak körébe sorolható, ha harmadik személy erőszakot követ el a család egy tagja ellen csupán a családban betöltött szerepe miatt. Az erőszakot tágan kell értelmezni: beletartozhat verekedés, szidalmazás, súlyos testi sértés, életveszélyes fenyegetés stb. A családon belüli erőszak fogalomkörébe tartozik a partner-partner közti illetve az idősebb családtag bántalmazása és a gyermekbántalmazás is, beleértve az egyszülős családokat. A családon belüli erőszak elkövetőit és a bántalmazás elszenvedőit nemi és korcsoport szerinti megoszlás szerint vizsgálják.

Családon belüli erőszak (Wikipédia cikk) »

Családon belüli erőszak

Családon belüli erőszak okai

Családon belüli erőszak okaiA családon belüli erőszak fogalma alatt azokat az eseteket értjük, amikor az egyik családtag, házastárs-élettárs vagy ex-partner kísérletet tesz vagy meg is valósít olyan magatartásokat, amelyekkel a másik fél (családtag, élettárs stb.) fölött hatalmat - testi, anyagi vagy jogi dominanciát - tud gyakorolni.

Családon belüli erőszak okai »

Családon belüli erőszak körfolyamata

Családon belüli erőszak körfolyamataA párkapcsolaton belüli erőszaknak meghatározott ciklusai, ördögi köre van, ezért is nehéz kitörni belőle. Ha bántalmazó partnerrel él együtt, valószínűleg Ön is felfigyelt a következő ciklusokra.

Családon belüli erőszak körfolyamata »

Az erőszakos kapcsolat jelei

Az erőszakos kapcsolat jeleiSok jele lehet a családon belüli erőszaknak, ezek közül a legbeszédesebb a partnertől való félelem. Ha úgy érzi, nagyon kell ügyelnie arra, amit mond és tesz, hogy elkerülje a bajt, akkor valószínűleg egészségtelen és erőszakos kapcsolatban él.

Az erőszakos kapcsolat jelei »

Családon belüli erőszak figyelmeztető jelei

A családon belüli erőszak figyelmeztető jeleinek felismeréseLehetetlen pontosan megmondani, hogy mi zajlik a zárt ajtók mögött, de vannak árulkodó jelei és tünetei a lelki és fizikai erőszaknak. Ha Ön tanúja bármilyen bántalmazásra utaló jelnek egy barátja, családtagja, munkatársa vagy más esetében, vegye nagyon komolyan.

Családon belüli erőszak figyelmeztető jelei »

Partnerkapcsolati erőszak fajtái

Partnerkapcsolati erőszak fajtáiRendszeresen visszatérő cselekvéssor, mely során valaki hozzátartozója testi-, lelki épségét veszélyezteti, károsítja, önrendelkezésében, szexuális önrendelkezésében korlátozza.

Partnerkapcsolati erőszak fajtái »

A bántalmazó

A bántalmazóA családon belüli erőszak sokak hiedelme ellenére nem azért történik meg, mert a bántalmazó elveszti a kontrolt önmaga felett. Valójában az agressziót tudatosan használja, hogy uralkodjon Ön felett.

A bántalmazó »

A bántalmazás tünetei

A bántalmazás tüneteiA bántalmazás tünetei intenzívek és hosszú távúak. Hosszú távú hatásaként megfigyelhető gyengeség, tehetetlenség, megszégyenülés, alacsony önértékelés, bizalomvesztés, szexuális zavar – éretlenség, emléke ismétlődik (flashback).

A bántalmazás tünetei »

A gyermekbántalmazás

A gyermekbántalmazásGyerekbántalmazásnak nevezzük, ha valaki sérülést, fájdalmat okoz egy gyermeknek, vagy, ha a gyermek sérelmére elkövetett cselekményt – noha tud róla, vagy szemtanúja – nem akadályozza meg, illetve nem jelenti. A gyermeket bántalmazás érheti családon belül, illetve családon kívül.

A gyermekbántalmazás »

Szóbeli, lelki és gazdasági erőszak

Szóbeli, lelki és gazdasági erőszakA családon belüli erőszak nem csak fizikai bántalmazást jelent. Több kategória is ide sorolható, mint például a szóbeli (verbális) erőszak. Ez a partnerkapcsolati erőszak egyik leggyakoribb formája.

Szóbeli, lelki és gazdasági erőszak »

Fizikai és szexuális erőszak

Fizikai és szexuális erőszakA fizikai vagy szexuális erőszak célja a partner akaratának megtörése, korlátozása, az alacsonyabb-rendűség érzékeltetése, személy tárgyként való kezelésének bizonyítása.

Fizikai és szexuális erőszak »

Tegye szóvá, ha valahol családon belüli erőszakot gyanít!

Tegye szóvá, ha valahol családon belüli erőszakot gyanít

Ha úgy érzi, hogy egy ismerősét bántalmazás éri, beszéljen róla! Ha tétovázik, mert - ez nem az Ön dolga, esetleg rosszul gondolja, vagy az illető nem szívesen beszélne a dologról – tartsa észben, hogy az aggodalma kifejezésével ismerőse tudni fogja, hogy Ön törődik vele, és így akár az életét is megmentheti.

Hogyan segíthetünk?

Ha bármi kérdése vagy kérése lenne, segítséget vagy tanácsot szeretne kérni, igénybe kívánja venni valamelyik szolgáltatásunkat, önkéntesként vagy támogatóként segíteni szeretné munkánkat, keressen bennünket, küldjön egy levelet, faxot vagy egy e-mailt, vagy hívjon bennünket!

Sorsunk és Jövőnk Szeretetszolgálat Egyesület
Hogyan segíthetünk?

További információ:

Gyakran Ismételt Kérdések »

Sorsunk és Jövőnk Kiemelten Közhasznú Alapítvány
(06 23 545 668 )

info@sorsunk-jovonk.hu »

Sorsunk és Jövőnk Szeretetszolgálat Egyesület

Sorsunk és Jövőnk Szeretetszolgálat Egyesület

Sorsunk és Jövőnk Hírlevél

Sorsunk és Jövőnk Szeretetszolgálat Egyesület Hírlevél a krízishelyzetben lévő családok támogatása témában.

Sorsunk és Jövőnk Szeretetszolgálat Egyesület

English Magyar