A családon belüli erőszak figyelmeztető jeleinek felismerése

Családon belüli erőszak

A családon belüli erőszak általános jeleiLehetetlen pontosan megmondani, hogy mi zajlik a zárt ajtók mögött, de vannak árulkodó jelei és tünetei a lelki és fizikai erőszaknak. Ha Ön tanúja bármilyen bántalmazásra utaló jelnek egy barátja, családtagja, munkatársa vagy más esetében, vegye nagyon komolyan.

A partner erőszakos hajlamát a párkapcsolat kezdetén nem mindig könnyű felismerni. Először csak kezdeti jelek figyelmeztetnek, hogy bántalmazó partnerrel akadt dolga. Fontos, hogy ne váljon bizalmatlanná az ismerkedés során, de időben felismerje, ha bántalmazó partnerrel akad össze.

Nem lehet elégszer kimondani, leírni, hogy semmilyen érzelmi állapot, semmiféle párkapcsolati viszonyulás nem teszi indokolttá a másik ember megalázását és megverését. A verés, bántalmazás bűncselekmény. Ám jusson eszébe, hogy segítséget kérnie és elfogadnia Önnek kell. Ezért fontos, hogy felismerje, ha erőszakos hajlamú partnerrel akad dolga - még mielőtt a kapcsolata elmélyülne. Sajnos sokan hisznek abban, hogy partnerük - fogadkozásához híven - majd megváltozik, megjavul. A valóságban az első elcsattanó pofont általában követi a többi, s egyre nehezebb a kapcsolat megszakítása a bántalmazóval. Az erőszakos viselkedés csak akkor oltódik ki, ha a bántalmazó szakszerű segítséget kap, mely segíti őt abban, hogy megtanulja indulatos viselkedését kontrollálni.

Hogyan ismerheti fel a bántalmazó partnert?

Még ma is sokan a férfiak erőszakos, indulatos viselkedését a férfiasság „hagyományos” jelének tekintik. Úgy gondolhatják, a tradicionális női szerep része, hogy alárendelődjenek partnerük erőszakos viselkedésének. Különösen igaz ez akkor, ha a nő gyermekkori családjában is rendszeres volt az erőszak. Hazánkban minden ötödik nő olyan családban nőtt fel, olyan kapcsolati mintát látott, ahol az apja verte az anyját. Tény, ha valaki szakszerű segítséget kap, hogy erőszakos partnerével folytatott kapcsolatát megszakítsa, akkor a későbbiekben sikerül elkerülnie, hogy bántalmazó kapcsolatba keveredjen.

Ha egy férfi bántalmazóvá válik, annak okai érthetőek és megragadhatóak az illető személyes sorsában. Ezért lényeges, hogyha belátja problémáját és hajlandó együttműködni, akkor szakszerű segítséget kapjon abban, hogy megtanulja kontrollálni erőszakos viselkedését.

A bántalmazó férfi azonnali ismertető jelei

Ha mások jelenlétében tör-zúz, testi erőszakkal fenyegetőzik vagy ennek lehetősége akárcsak felmerül a kapcsolatban, általában durva és türelmetlen a gyermekekkel és állatokkal, verte korábbi partnerét.

A bántalmazó férfiakat jellemző vonások, melyek együttállása párkapcsolati erőszakra hajlamosít:

Már a kapcsolat kezdeti szakaszában gyanút foghat, ha:

A családon belüli erőszak általános jelei

Az erőszak áldozatai:

A testi erőszak figyelmeztető jelei:

Azok az emberek, akik testi erőszaknak vannak kitéve:

Az elszigetelés figyelmeztető jelei:

Azok az emberek, akiket bántalmazójuk elszigetel a külvilágtól:

A bántalmazás lélektani figyelmeztető jelei:

Az erőszaknak kitett embereknek

Tegye szóvá, ha valahol családon belüli erőszakot gyanít!

Tegye szóvá, ha valahol családon belüli erőszakot gyanít

Ha úgy érzi, hogy egy ismerősét bántalmazás éri, beszéljen róla! Ha tétovázik, mert - ez nem az Ön dolga, esetleg rosszul gondolja, vagy az illető nem szívesen beszélne a dologról – tartsa észben, hogy az aggodalma kifejezésével ismerőse tudni fogja, hogy Ön törődik vele, és így akár az életét is megmentheti.

Hogyan segíthetünk?

Ha bármi kérdése vagy kérése lenne, segítséget vagy tanácsot szeretne kérni, igénybe kívánja venni valamelyik szolgáltatásunkat, önkéntesként vagy támogatóként segíteni szeretné munkánkat, keressen bennünket, küldjön egy levelet, faxot vagy egy e-mailt, vagy hívjon bennünket!

Sorsunk és Jövőnk Szeretetszolgálat Egyesület
Hogyan segíthetünk?

További információ:

Gyakran Ismételt Kérdések »

Sorsunk és Jövőnk Kiemelten Közhasznú Alapítvány
(06 23 545 668 )

info@sorsunk-jovonk.hu »

Sorsunk és Jövőnk Szeretetszolgálat Egyesület

A Családon belüli erőszak

A családon belüli erőszak okai » Az erőszak körfolyamata » Az erőszakos kapcsolat jelei »
A családon belüli erőszak felismerése » A bántalmazó » A bántalmazás tünetei »
Partnerkapcsolati erőszak fajtái » Szóbeli, lelki és gazdasági erőszak » Fizikai és szexuális erőszak »
A gyermekbántalmazás »

Sorsunk és Jövőnk Szeretetszolgálat Egyesület

Sorsunk és Jövőnk Hírlevél

Sorsunk és Jövőnk Szeretetszolgálat Egyesület Hírlevél a krízishelyzetben lévő családok támogatása témában.

Sorsunk és Jövőnk Szeretetszolgálat Egyesület

English Magyar