Fizikai és szexuális erőszak

Családon belüli erőszak

Fizikai és szexuális erőszak - Családon belüli erőszakA családon belüli erőszak fogalma alatt azokat az eseteket értjük, amikor az egyik családtag, házastárs-élettárs vagy ex-partner kísérletet tesz vagy meg is valósít olyan magatartásokat, amelyekkel a másik fél (családtag, élettárs stb.) fölött hatalmat - testi, anyagi vagy jogi dominanciát - tud gyakorolni.

Családon belüli erőszak helyett használatos a párkapcsolati erőszak és gyermekbántalmazás elnevezések is. Családon belüli erőszak körébe sorolható, ha harmadik személy erőszakot követ el a család egy tagja ellen csupán a családban betöltött szerepe miatt. Az erőszakot tágan kell értelmezni: beletartozhat verekedés, szidalmazás, súlyos testi sértés, életveszélyes fenyegetés stb. A családon belüli erőszak fogalomkörébe tartozik a partner-partner közti illetve az idősebb családtag bántalmazása és a gyermekbántalmazás is, beleértve az egyszülős családokat. A családon belüli erőszak elkövetőit és a bántalmazás elszenvedőit nemi és korcsoport szerinti megoszlás szerint vizsgálják.

Családon belüli erőszak (Wikipédia cikk) »

Testi (fizikai erőszak)

Az erőszak célja a partner akaratának megtörése, korlátozása, az alacsonyabb-rendűség érzékeltetése, személy tárgyként való kezelésének bizonyítása.

Szexuális erőszak

Szexuális erőszakNem kívánt szexuális tevékenységre való kényszerítés, nemi erőszak, szexszel való fájdalomokozás, megalázás, tárggyal való nemi erőszak, intim testrészek bántalmazása, másokkal való közösülésre, prostitúcióra kényszerítés, fogamzásgátlás akadályozás, terhességre, abortuszra kényszerítés.

A szexuális erőszak valójában a fizikai erőszak egyik részterülete, ám a leggyakrabban külön tárgyalja őket a szakirodalom. A szexuális erőszak három nagy részterületre osztható fel:

  1. Erőszak, fenyegetés használata ahhoz, hogy a partnert-családtagot szexuális aktusra kényszerítse.

  2. Szexuális aktusra kényszerítése olyan személynek, aki természetétől fogva szexuális viszony létesítésére képtelen (gyermek, kóros elmeállapotú), vagy védekezésre illetve akaratnyilvánításra képtelen állapotban van (drogok vagy alkohol hatása alatt áll, személyi szabadságában korlátozott, megkötözött stb.).

  3. Erőszakos szexuális együttlét.

Az erőszakos szexuális aktus mozgatórugója sohasem maga a szexualitás, vágy, hanem a bántalmazó által a partner akaratának megtörése, korlátozása, az alacsonyabb-rendűség érzékeltetése, személy tárgyként való kezelésének bizonyítása.

Szexuális erőszak gyermek ellen

Ha a gyerekek beszámolnak őket ért szexuális bántalmazásról, minden esetben azt komolyan kell venni! A legtöbb szexuális erőszakot felnőtt rokon vagy ismerős követi el.

Vegyes alakzatú bántalmazások

Megfélemlítés, elszigetelés, zsarolás, manipuláció, megbetegítés, néha testi fenyítéssel nyomatékosítva.

Fizikai és szexuális erőszak - Családon belüli erőszak

Tegye szóvá, ha valahol családon belüli erőszakot gyanít!

Tegye szóvá, ha valahol családon belüli erőszakot gyanít

Ha úgy érzi, hogy egy ismerősét bántalmazás éri, beszéljen róla! Ha tétovázik, mert - ez nem az Ön dolga, esetleg rosszul gondolja, vagy az illető nem szívesen beszélne a dologról – tartsa észben, hogy az aggodalma kifejezésével ismerőse tudni fogja, hogy Ön törődik vele, és így akár az életét is megmentheti.

Fizikai és szexuális erőszak - Családon belüli erőszak

Hogyan segíthetünk?

Ha bármi kérdése vagy kérése lenne, segítséget vagy tanácsot szeretne kérni, igénybe kívánja venni valamelyik szolgáltatásunkat, önkéntesként vagy támogatóként segíteni szeretné munkánkat, keressen bennünket, küldjön egy levelet, faxot vagy egy e-mailt, vagy hívjon bennünket!

Sorsunk és Jövőnk Szeretetszolgálat Egyesület
Hogyan segíthetünk?

További információ:

Gyakran Ismételt Kérdések »

Sorsunk és Jövőnk Kiemelten Közhasznú Alapítvány
(06 23 545 668 )

info@sorsunk-jovonk.hu »

Sorsunk és Jövőnk Szeretetszolgálat Egyesület

A Családon belüli erőszak

A családon belüli erőszak okai » Az erőszak körfolyamata » Az erőszakos kapcsolat jelei »
A családon belüli erőszak felismerése » A bántalmazó » A bántalmazás tünetei »
Partnerkapcsolati erőszak fajtái » Szóbeli, lelki és gazdasági erőszak » Fizikai és szexuális erőszak »
A gyermekbántalmazás »

Sorsunk és Jövőnk Szeretetszolgálat Egyesület

Sorsunk és Jövőnk Hírlevél

Sorsunk és Jövőnk Szeretetszolgálat Egyesület Hírlevél a krízishelyzetben lévő családok támogatása témában.

Sorsunk és Jövőnk Szeretetszolgálat Egyesület

English Magyar