Partnerkapcsolati erőszak fajtái

Családon belüli erőszak

Partnerkapcsolati erőszakRendszeresen visszatérő cselekvéssor, mely során valaki hozzátartozója testi-, lelki épségét veszélyezteti, károsítja, önrendelkezésében, szexuális önrendelkezésében korlátozza.

Ez a cselekménysor irányulhat a hatalom gyakorlására, megtartására, a függőségi viszony, a kontroll megszerzésére, és az elszigetelésre. Megnyilvánulhat lelki terrorban, fizikai és/vagy szexuális bántalmazásban. Hatásaként a partner elmagányosodik, függőségi helyzetbe kerül, az önértékelése nagymértékben csökken.

Az intim partner elleni erőszak (intimate partner violence) az intim viszonyon belüli olyan magatartás, mely fizikai, pszichológiai vagy szexuális sérelmet okoz. Az ilyen magatartások közé tartoznak a fizikai agresszió cselekményei, mint pofon, megütés, rúgás, verés, a pszichikai bántalmazás, mint a megfélemlítés, folytonos lebecsülés vagy megalázás, erőszakos közösülés, szexuális kényszerítés más fajtája és a különböző kontrolláló magatartások, mint a családtagoktól, barátoktól való elszigetelés, a mozgás korlátozása, az információhoz és segítséghez való hozzájutás korlátozása.

Cél: A hatalom és kontroll

A párkapcsolaton, családon belüli erőszak a partner feletti hatalmat és kontrollt biztosítja a bántalmazó számára. A közhiedelemmel ellentétben, nem egyszerűen a düh levezetéséről van szó. Sőt, a bántalmazó nem egyértelműen dühös. Még csak alkohol, vagy drog befolyása alatt sem áll az esetek többségében. Az erőszak a félelemkeltés, tekintélybiztosítás eszköze. A bántalmazó így gyakorol hatalmat, uralmat partnere felett. A párkapcsolati, családon belüli erőszak során a bántalmazó az erőszak különböző fajtáit valósítja meg, a partner megfélemlítése és hatalomgyakorlás céljából.

A partnerkapcsolati erőszak típusai

Tegye szóvá, ha valahol családon belüli erőszakot gyanít!

Tegye szóvá, ha valahol családon belüli erőszakot gyanít

Ha úgy érzi, hogy egy ismerősét bántalmazás éri, beszéljen róla! Ha tétovázik, mert - ez nem az Ön dolga, esetleg rosszul gondolja, vagy az illető nem szívesen beszélne a dologról – tartsa észben, hogy az aggodalma kifejezésével ismerőse tudni fogja, hogy Ön törődik vele, és így akár az életét is megmentheti.

Hogyan segíthetünk?

Ha bármi kérdése vagy kérése lenne, segítséget vagy tanácsot szeretne kérni, igénybe kívánja venni valamelyik szolgáltatásunkat, önkéntesként vagy támogatóként segíteni szeretné munkánkat, keressen bennünket, küldjön egy levelet, faxot vagy egy e-mailt, vagy hívjon bennünket!

Sorsunk és Jövőnk Szeretetszolgálat Egyesület
Hogyan segíthetünk?

További információ:

Gyakran Ismételt Kérdések »

Sorsunk és Jövőnk Kiemelten Közhasznú Alapítvány
(06 23 545 668 )

info@sorsunk-jovonk.hu »

Sorsunk és Jövőnk Szeretetszolgálat Egyesület

A Családon belüli erőszak

A családon belüli erőszak okai » Az erőszak körfolyamata » Az erőszakos kapcsolat jelei »
A családon belüli erőszak felismerése » A bántalmazó » A bántalmazás tünetei »
Partnerkapcsolati erőszak fajtái » Szóbeli, lelki és gazdasági erőszak » Fizikai és szexuális erőszak »
A gyermekbántalmazás »

Sorsunk és Jövőnk Szeretetszolgálat Egyesület

Sorsunk és Jövőnk Hírlevél

Sorsunk és Jövőnk Szeretetszolgálat Egyesület Hírlevél a krízishelyzetben lévő családok támogatása témában.

Sorsunk és Jövőnk Szeretetszolgálat Egyesület

English Magyar