Szóbeli, lelki és gazdasági erőszak

Családon belüli erőszak

Fizikai és szexuális erőszak - Családon belüli erőszakA családon belüli erőszak fogalma alatt azokat az eseteket értjük, amikor az egyik családtag, házastárs-élettárs vagy ex-partner kísérletet tesz vagy meg is valósít olyan magatartásokat, amelyekkel a másik fél (családtag, élettárs stb.) fölött hatalmat - testi, anyagi vagy jogi dominanciát - tud gyakorolni.

Családon belüli erőszak helyett használatos a párkapcsolati erőszak és gyermekbántalmazás elnevezések is. Családon belüli erőszak körébe sorolható, ha harmadik személy erőszakot követ el a család egy tagja ellen csupán a családban betöltött szerepe miatt. Az erőszakot tágan kell értelmezni: beletartozhat verekedés, szidalmazás, súlyos testi sértés, életveszélyes fenyegetés stb. A családon belüli erőszak fogalomkörébe tartozik a partner-partner közti illetve az idősebb családtag bántalmazása és a gyermekbántalmazás is, beleértve az egyszülős családokat. A családon belüli erőszak elkövetőit és a bántalmazás elszenvedőit nemi és korcsoport szerinti megoszlás szerint vizsgálják.

Családon belüli erőszak (Wikipédia cikk) »

Szóbeli (verbális) erőszak

Szóbeli (verbális) erőszakA családon belüli erőszak nem csak fizikai bántalmazást jelent. Több kategória is ide sorolható, mint például a szóbeli (verbális) erőszak. Ez a partnerkapcsolati erőszak egyik leggyakoribb formája.

A szóbeli (verbális) erőszaknak az alábbi formái léteznek:

A bántalmazott kinevetése, kigúnyolása, nevetségessé tételétől rövid út vezet a mindennapi, állandó verbális támadásokig, folytonos káromkodásig, az áldozat szidalmazásáig, megszégyenítéséig, emberi méltóságának eltiprásáig. A gyűlölettel teli beszéd, kiabálás, továbbá a non-verbális fenyegetések (támadó mimika, agresszív gesztusok, félelemkeltő testhelyzetek) mind előfordulhatnak a családon belüli erőszak esetkörében.

Lelki erőszak

A lelki erőszak komolyabb probléma, mint gondolnánk

A családon belüli erőszakkal kapcsolatban általában egy fizikailag bántalmazott nő juthat eszünkbe. Ezzel szemben nem minden ilyen kapcsolat jár testi erőszakkal. Csak mert valaki nincs tele ütések nyomaival és véraláfutásokkal, attól még szenvedhet lelki elnyomástól, ami nem kevésbé ártalmas. Sajnos ezt gyakran még az áldozatok is lekicsinylik, szemet hunynak felette.

A lelki erőszak jellemzői az alapvető érzelmi igények megtagadása, barátoktól, munkától, családtól, kedvenc foglalatosságtól való elszigetelés vagy eltiltás. Féltékenység, a másik fél önbizalmának módszeres lerombolása, elzárkózás a problémák közös megbeszélésétől, a partner állandó hibáztatása. Ide tartozik még az áldozat tárgyainak összetörése, fegyverrel való fenyegetőzés, félelmet keltő viselkedés, támadó faggatózás, ijesztő autóvezetés, telefon és egyéb kommunikációs csatornák lezárása, és az állandó ellenőrzés.

Hogy ismerjük fel a bántalmazás nyomait az áldozatokon:

Lelki-érzelmi bántalmazás: alacsony önértékelés, önbecsmérlő megjegyzések, önbizalom hiánya, gyakran közömbösség, érdektelenség, gátoltság, stb.

Elhanyagolás (gyerek esetében): a gyerek gyakran hiányzik az iskolából, öltözéke elhanyagolt, rossz fizikai állapotú, gyakran éhes, sokszor fáradékony, stb.

A lelki erőszak célja, jellemző tulajdonságai:

A lelki erőszak célja, hogy megtörjön az ember önbecsülése és a függetlenségeA lelki erőszak célja, hogy megtörjön az ember önbecsülése és a függetlensége. Az erőszak elszenvedőjeként Ön úgy érezheti, hogy nincs kiút ebből a kapcsolatból, bántalmazója nélkül Ön egy senki.

A lelki erőszak része a verbális erőszak, például a kiabálás, becsmérlő megjegyzések, a másik hibáztatása és megszégyenítése. Elszigetelés, megfélemlítés, a másik fél ellenőrzés alatt tartása szintén ide tartozik. Ráadásul azok, akik lelki vagy pszichológiai erőszakot alkalmaznak, gyakran fenyegetőznek fizikai erőszak alkalmazásával is, ha nem engedelmeskednek nekik.

Úgy érezhetjük, hogy a testi erőszak sokkal rosszabb a lelkinél, mivel az előbbi kórházi kezeléssel, vagy maradandó sérülésekkel is járhat. De a lelki sebek is nagyon valóságosak, és nagyon mélyek. Tulajdonképpen ugyanolyan károsak lehetnek, mint a fizikaiak - néha pedig még rosszabbak is.

Gazdasági erőszak

Eszközei az anyagi függésben tartás, munkáról való lebeszélés vagy attól való eltiltás, fizetés elvétele. Mindennapi kiadások megkérdőjelezése, szoros elszámoltatás, közös céggel való sakkban tartás, zsarolás.

Ne felejtse el, hogy a bántalmazó célja az ellenőrzés Ön felett, és erre a pénzügyeket is gyakran fel fogja használni.

A gazdasági erőszak jellemzői:

Tegye szóvá, ha valahol családon belüli erőszakot gyanít!

Tegye szóvá, ha valahol családon belüli erőszakot gyanít

Ha úgy érzi, hogy egy ismerősét bántalmazás éri, beszéljen róla! Ha tétovázik, mert - ez nem az Ön dolga, esetleg rosszul gondolja, vagy az illető nem szívesen beszélne a dologról – tartsa észben, hogy az aggodalma kifejezésével ismerőse tudni fogja, hogy Ön törődik vele, és így akár az életét is megmentheti.

Hogyan segíthetünk?

Ha bármi kérdése vagy kérése lenne, segítséget vagy tanácsot szeretne kérni, igénybe kívánja venni valamelyik szolgáltatásunkat, önkéntesként vagy támogatóként segíteni szeretné munkánkat, keressen bennünket, küldjön egy levelet, faxot vagy egy e-mailt, vagy hívjon bennünket!

Sorsunk és Jövőnk Szeretetszolgálat Egyesület
Hogyan segíthetünk?

További információ:

Gyakran Ismételt Kérdések »

Sorsunk és Jövőnk Kiemelten Közhasznú Alapítvány
(06 23 545 668 )

info@sorsunk-jovonk.hu »

Sorsunk és Jövőnk Szeretetszolgálat Egyesület

A Családon belüli erőszak

A családon belüli erőszak okai » Az erőszak körfolyamata » Az erőszakos kapcsolat jelei »
A családon belüli erőszak felismerése » A bántalmazó » A bántalmazás tünetei »
Partnerkapcsolati erőszak fajtái » Szóbeli, lelki és gazdasági erőszak » Fizikai és szexuális erőszak »
A gyermekbántalmazás »

Sorsunk és Jövőnk Szeretetszolgálat Egyesület

Sorsunk és Jövőnk Hírlevél

Sorsunk és Jövőnk Szeretetszolgálat Egyesület Hírlevél a krízishelyzetben lévő családok támogatása témában.

Sorsunk és Jövőnk Szeretetszolgálat Egyesület

English Magyar