Egy ágyban a gyilkosommal

Családon belüli erőszak

Sasvári Ákos

„A kriminológia a bűn mint pszichológiai és társadalmi jelenség vizsgálatával foglalkozó tudomány. Főként a bűnözés megjelenési formáit, okait és következményeit kutatja… ”

(A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából)

Tisztelt Sorsunk és Jövőnk Szeretetszolgálat Egyesület!

Szeretnék hozzászólni a „legyen vagy ne legyen külön törvényi tényállás a családon belüli erőszak” vitájához. Az motivál, hogy rokoni környezetemben van szenvedő alanya a párkapcsolaton belüli erőszaknak. A bűnüldözés úgy került látókörömbe, hogy 1979-ben végezetséget szereztem a Rendőrtiszti Főiskolán. Jelenleg nyugdíjas vagyok. Mellékelt cikkemben a családon belüli erőszak törvényi tényállásának külön tőrvényben történő szabályozása mellett érvelek, kriminológiai szempontok figyelembevételével. Ha sikerülhet új szemléletet hoznom a vitába, kérem segítsenek megfelelő fórumot találni a hasznosítására.

Üdvözlettel: Sasvári Ákos

Egy ágyban a gyilkosommal

Egy ágyban a gyilkosommalÚjra és újra visszatérő kérdés, hogy miért van szükség a családon belüli erőszakot külön törvényi tényállásként kezelni? Figyelve a vitát azt tapasztaljuk, hogy az egyik legfontosabb megközelítési mód nem szerepel az elhangzott érvek sorában.

Pedig nagyon fontos figyelembe venni hogy az ilyen bűncselekményeknek merőben más a kriminológiai folyamata. Már az előkészületekben is nagy a különbség. A más jellegű támadó váratlanul hirtelen felindulásból öl, vagy titokban, rejtve készül a bűncselekmény elkövetésére. A családon belüli erőszak viszont a környezet és nem ritkán a hatóság tudomása mellett zajlik, és válik egyre fenyegetőbbé.

A megelőzés érdekében szeretnénk nyomatékosan felhívni az figyelmet arra, hogy az említett kriminológia szempontok is megkövetelik a családon belüli erőszak hatékony kezelését lehetővé tévő, külön törvény megalkotását.Már hónapokkal, esetleg évekkel előre meg lehet jósolni, hogy ki lesz az áldozat vagy a tettes. Erre sokszor rendőrségi jegyzőkönyvek, látleletek is utalnak. Az elkövető személye általában ismert. Vagy a bántalmazót ragadtatják el végsőkig indulatai, vagy az áldozat nem lát más menekülési utat. Így utólag az elkövető felderítéséhez nincs szükség keresztkérdésekre, forrónyomon üldözésre, rendőrkutyák bevetésére.

Ezzel szemben égető szükség lenne a megelőzésre, a tragédiához vezető folyamat eredményes kezelésére, megfordítására. Erre elvileg az elhúzódó, többé, kevésbé nyílt, események lehetőséget kínálnak. Azonban a mai gyakorlatban a hatóság tőrvényesen foganatosítható intézkedései erre alkalmatlanok, hiányosak. Maximum „ejnye-ejnye” hatású figyelmeztetésekre és a folyamat regisztrálására korlátozódnak.

A megelőzés érdekében szeretnénk nyomatékosan felhívni az figyelmet arra, hogy az említett kriminológia szempontok is megkövetelik a családon belüli erőszak hatékony kezelését lehetővé tévő, külön törvény megalkotását.

Egy ágyban a gyilkosommal

Hogyan segíthetünk?

Ha bármi kérdése vagy kérése lenne, segítséget vagy tanácsot szeretne kérni, igénybe kívánja venni valamelyik szolgáltatásunkat, önkéntesként vagy támogatóként segíteni szeretné munkánkat, keressen bennünket, küldjön egy levelet, faxot vagy egy e-mailt, vagy hívjon bennünket!

Sorsunk és Jövőnk Szeretetszolgálat Egyesület
Hogyan segíthetünk?

További információ:

Gyakran Ismételt Kérdések »

Sorsunk és Jövőnk Kiemelten Közhasznú Alapítvány
(06 23 545 668 )

info@sorsunk-jovonk.hu »

Sorsunk és Jövőnk Szeretetszolgálat Egyesület

Családon belüli erőszak

Érzelmi erőszak teszt »

Most akkor engem a férjem bántalmaz? » Egy ágyban a gyilkosommal »
Miért maradok az erőszakos férjem mellett » Tűzpiros álomautó »
Bálint Vera: A lelki terror háromszor hét oka » A lelki terrorról objektíven »
Bálint Vera: Szóhorror » Bálint Vera: Fekete »
Shelter-ház az életveszélyből menekülőknek » Te az enyém vagy, azt csinálok veled, amit akarok! »
Urbán Erika: Vallomás a bűnről és a bűnben maradásról » Urbán Erika: Megszólal az áldozat »
Rendőri szemléletváltás a családon belüli erőszakról »

Sorsunk és Jövőnk Szeretetszolgálat Egyesület

Sorsunk és Jövőnk Hírlevél

Sorsunk és Jövőnk Szeretetszolgálat Egyesület Hírlevél a krízishelyzetben lévő családok támogatása témában.

Sorsunk és Jövőnk Szeretetszolgálat Egyesület

English Magyar