Családi nap

Esély a hátrányban élőknek

TÁMOP 5.2.5. projekt

Családi nap - Budakeszi VadasparkIdőpont: 2012. november 10. szombat

Helyszín: Budakeszi Vadaspark, Budakeszi

Csoportvezetők: Csonka Brigitta és Vadász Csabáné

A családi nap célja az együttlét örömének kifejezésre juttatása, a szabadidő együtt-töltésével erősítendő közösségi együvé tartozás megszilárdítása. Rendezvényünk elsődleges célja, hogy a családoknak színvonalas, érdekes, tanulságos közös programokat biztosítsunk, amelyekkel oktatási tevékenységünk alapértékeit is közvetíteni tudjuk, illetve munkatársaink emellett a szabadidő hasznos eltöltésére is meg akarják tanítani a családokat.

A cél továbbá az, hogy ez a nap aktív, ugyanakkor pihentető legyen, teli vidám pillanatokkal. A hétköznapok sokszor idegőrlő mókuskerekét megállásra kényszerítjük és vidám órákat csempészünk a családi nap eseményei, programjai segítségével minden résztvevő életébe.

Az ilyen esemény célja elsősorban a szórakozás, kikapcsolódás, de nem elhanyagolható a csapatépítés hatása sem. Mivel a rendezvény lényege kiszakadni a hétköznapokból, egy szabadtéri, természetes környezet kedvez leginkább a hangulatnak.

A családi nap célja lehet az is, hogy végre ne csak az átmeneti otthon falai között, szegénységben lássák egymást a kliensek, hanem akár a maguk által sem ismert képességeket mutassanak meg egymásnak, ki tudjon szabadulni mindenki a zöldbe egy kicsit, a bennük lévő felgyülemlett feszültséget legyen hol levezetni. Az új élmények által a hétköznapok nyomása csökken, a kliensek csapatként tudnak együttműködni az átmeneti otthonokban, így a családi nap mondhatni terápiás jellegű.

A családi rendezvényeken kreatív és pihentető programok sokasága vehető igénybe a felnőttek és gyerekek részére.

Családi nap - Budakeszi VadasparkA rendezvény helyszínét az alapján választottuk ki, hogy a családoknak alternatívát mutassunk arra, hogy pénz nélkül is aktív kikapcsolódást tudnak maguknak szervezni. Erre a Budakeszin található Vadaspark, és annak környezete adott lehetőséget. A Vadaspark egy erdős területen helyezkedik el. Még ha a Vadaspark belépőjének árát nem is tudják kifizetni a családok minden esetben, akkor is egy kellemes sétát tudnak tenni az erdőben, és ezt máskor is meg tudják tenni saját maguk is.

Először a Vadasparkot látogattuk meg, majd ezt követően lehetőség adódott a Park mellett található tisztás felkeresésére is, melyen a gyermekek részére játszótér került kialakításra. Meglátogattuk a közelben lévő kilátót is. Valamint egy nagy sétát is tettünk az erdőben.

A gyerekek nagy izgalommal várták már a kirándulást, hiszen olyan állatokkal találkozhattak, melyeket eddig csak a televízióból ismertek.

Először a Vadasparkot látogattuk meg, a gyerekek nagy izgalommal várták már a kirándulást, hiszen olyan állatokkal találkozhattak, melyeket eddig csak a televízióból ismertek.A Budakeszi Vadasparkot 1979-ben a Nemzetközi Gyermekév alkalmával adták át a nagyközönségnek. A Vadaspark 327 hektáros területe körülzárt. 1997-ben a Pilisi Parkerdő Rt. közhasznú szervezetet alapított a Vadaspark központi területének működtetésére.

A közel huszonhat hektáron találjuk a gépjárműparkolót, a pihenőparkot, a tűzrakó helyeket, a vadbemutatót és innen indulnak a sportolásnak lehetőséget adó túra útvonalak.

A Vadaspark több szolgáltatást is nyújt az őket meglátogató vendégek részére. Egyik ilyen szolgáltatása a babakocsi kölcsönzés, melyet díjmentesen lehet igénybe venni. A Vadaspark meglátogatása csodálatos élmény lehet, főleg a gyerekek számára. Azonban a jókedv könnyen elszáll, amikor a főleg városi sétákra tervezett babakocsikat szeretnénk a Vadaspark köves emelkedőjén használni. Ezzel a lehetőséggel a velünk érkező családok mindegyike élt is rövid időn belül. Néhány babakocsival érkező kliensünk úgy indult el a Vadasparkot feltérképezni, hogy nem éltek ezzel a lehetőséggel még a tanácsunkra sem, aztán saját tapasztalataik útján rövid időn belül belátták, hogy tényleg nem tudnak közlekedni a saját babakocsiijaikkal, így visszamentek a bejárathoz, és lecserélték azokat.

A gyermekek legnagyobb örömére közvetlen kapcsolatba is kerülhettek az állatokkal.A gyermekek legnagyobb örömére közvetlen kapcsolatba is kerülhettek az állatokkal. Magyarországon egyedülálló lehetőségként a hazai erdőket képviselő őzeket, muflonokat, dámszarvasokat lehetett simogatni, illetve etetni a Budakeszi Vadasparkban. Az élelmesebb gyerekek szemfülesen úgy járták a Vadaspark területét, hogy figyelték a földet is hátha találnak rajta elejtett állatcsemegét, melyet később az állatsimogatóban kezükből adhatnak az állatoknak. Erre a lehetőségre mi hívtuk fel a figyelmüket, elmondtuk azt is, hogy egy ilyen apró figyelmességekkel, odafigyeléssel pénzt is tudnak spórolni. Volt olyan gyermek, aki egy egész csomaggal talált ilyen csemegét, valakinek szétszakadhatott a papírzacskója, és nem szedte össze. Testvériesen megosztozott rajta a társaival, így szinte mindenki tudott őzet etetni.

Minden család, illetve gyermek kapott egy tájékoztatót arról, hogy milyen állatok találhatóak a Vadasparkban. Ezt nyomtatott formában adtuk át számukra. Valamint ehhez mellékeltünk egy családi kvízt is, melyet a beszámolóhoz csatoltunk. Ezen a kvízen olyan kérdések szerepeltek, melyek a tájékoztatóban is megtalálhatóak voltak, illetve az állatok ketrece, kifutója előtt is elolvashatóak voltak. A kvízt kitöltő családok mindegyike oklevélben részesült.

A Vadaspark területét elhagyva lehetőségünk adódott háziállat-bemutatón is részt venni.A Vadaspark területét elhagyva lehetőségünk adódott háziállat-bemutatón is részt venni. Ez a terület a parkolóval szemben található egy elkerített kis udvaron, amit Pici tanyának neveztek el. Itt háziasított állatokkal találkozhattak a klienseink, egy régi falusi tanya hangulatát megidézve. Ez a terület ingyenesen látogatható, így ha valakinek problémát okoz a Vadaspark belépőjegy ára, már csak ezért is érdemes a későbbiekben ellátogatni ide.

Az állatokat elhagyva sétálni, kirándulni indultunk. Első állomásunk a Szilfa tisztás volt. Ez a közel 1 hektáros, háromszög alakú, hamisítatlan erdei tisztás, esőbeállóval és tűzrakó helyekkel lett kialakítva. Kitűnő kilátással rendelkezik a János-hegyre, Budapest legmagasabb pontjára,és az Erzsébet- kilátóra. Gyermekek részére egy nemrég épített játszótér és egy erdei rönkvár várta a csintalan, mozgékony és kalandokra vágyó ifjakat. Ezt a helyet is meglátogattunk és a gyermekek nagy örömére szabadon futkorászhattak a tisztáson, mászhattak, játszhattak. Nagyon élvezték, hogy nincs „határ”, keret előttük. Ezen a helyen kiadhatták a bennük lévő feszültséget magukból.

A Szilfa tisztás után a Kilátóhoz mentünk. Ez a Vadaspark második nagy korszakában épült kilátó sajnos az elmúlt években nem volt látogatható megromlott állapota miatt, de szerencsénkre és legnagyobb örömünkre felújították, így ismét használatba vehettük mi is. Voltak bátor ifjak és felnőttek, akik nagy lelkesedéssel indultak el a csúcsra, hogy onnan ráláthassanak a panorámára, de több anyuka kisebb gyermekével bátortalanul a földön maradt, és innen tekintett fel a bátrak seregére.

A Kilátót követően kirándulást tettünk az erdőben. A kirándulás a mozgásban gazdag életmód egyik érdekes és szórakoztató eszköze. A gyalogos kirándulásokhoz nem kell különleges felszerelés. Egy-egy családi kirándulás közös élmény. A család számára sokkal maradandóbb emlék, nem szólva a túra során elhangzó beszélgetésekről, amelyekre a rohanós hétköznapokon alig jut idő!

A kirándulás tehát az egészségmegőrzés egyik fontos eszköze.

A Budakeszi Vadaspark területén és környezetében rengeteg túraútvonal található, ahol minden korosztály megtalálhatja a számára megfelelő nehézségű terepet.A Budakeszi Vadaspark területén és környezetében rengeteg túraútvonal található, ahol minden korosztály megtalálhatja a számára megfelelő nehézségű terepet. Óriási sétákat lehet tenni az erdőben, ahol igazi kikapcsolódásban lehet része mindenkinek, aki vállalkozik egy kis túrázásra. Mi pedig vállalkoztunk! A családok nagy kedvel indultak neki az útnak és a gyermekek nagy örömére itt is folytathatták tovább a szaladgálásokat, játszadozásokat. A szülők ez idő alatt - gyermekeiken tartva fél szemüket – kellemesen el tudtak egymással beszélgetni, meg tudták egymással ezen rövid idő alatt is osztani tapasztalataikat. A séta során a gyermekeknek lehetősége volt jobban megismerkedni a másik három átmeneti otthonban lakó gyermekekkel.

Az erdőben a helyi környezeten keresztül mindenki megismerkedhetett a lombos erdő és a fenyőerdő különbségeivel. Sétánk során állatok nyomait azonosíthattuk be, melybe az édesapák megvillanthatták tudásukat, és büszkén mesélhettek gyermekeiknek az ő gyermekkori élményeikről. Az erdő rengeteg kincset rejtegetett a gyermekek számára. Főleg a lányokra volt jellemző a gyűjtögető életmód. Erdei terméseket, faleveleket szedtek össze, és ezeket közösen próbáltuk megnevezni kisebb nagyobb sikerrel.

Az erdőben a csoportunk hangszíne a felszabaduló feszültségeknek köszönhetően nagyon hangosra sikeredett, így arra sajnos nem volt lehetőségünk, hogy a séta során az erdőben élő állatokat pillanthassunk meg.

A Vadasparkban és a környezetében eltöltött idő erővel töltötte fel a résztvevőket. Kiszabadulhattak a hétköznapok szürkeségéből és a természetben tölthették az idejüket. Bár az időjárás aznap már hidegebbre fordult, így többen fáztak egy kicsit, de ennek ellenére is a tekintetek, a köszönetek arról árulkodtak, hogy érdemes volt eljönniük, és részt venniük a programban.

A programon 40 fő vett részt.

A legtöbb gyermek részére a több programhelyszín közül a Vadaspark, az állatok maradtak meg igazán maradandó élményként. Szinte mindenki ezt emelte ki a nap legizgalmasabb elemeként. Állatsimogatás, állatetetés, állathangok, mind mind emlék marad a számukra.

Minden család kivétel nélkül jól érezte magát, mindenki mosolyogva hagyta el a helyszínt. Többen tervezték már akkor, hogyha újra lehetőségük lenne ismét eljönnének és csak a családjukkal tennék meg ezt az élvezetes napot.

Esély a hátrányban élőknek - Projektírányító megbeszélés, Sorsunk és Jövőnk Szeretetszolgálat Egyesület

Esély a hátrányban élőknek

Nyitókonferencia » Sajtóvisszhang » Nyári tábor » Pszichodráma csoport »

Szülő csoport » Felzárkoztató csoport » Projektírányító megbeszélés » Családi nap »

Kamasz pszichodráma csoport » Családi nap - Vasúttörténeti Park » Családi nap 2013 május »

Nyári tábor 2013 » Összegző beszámoló » Kamasz pszichodráma csoport 2013 »

Esély a hátrányban élőknek - Családi nap, Sorsunk és Jövőnk Szeretetszolgálat Egyesület

Hogyan segíthetünk?

Ha bármi kérdése vagy kérése lenne, segítséget vagy tanácsot szeretne kérni, igénybe kívánja venni valamelyik szolgáltatásunkat, önkéntesként vagy támogatóként segíteni szeretné munkánkat, keressen bennünket, küldjön egy levelet, faxot vagy egy e-mailt, vagy hívjon bennünket!

Sorsunk és Jövőnk Szeretetszolgálat Egyesület
Hogyan segíthetünk?

További információ:

Gyakran Ismételt Kérdések »

Sorsunk és Jövőnk Kiemelten Közhasznú Alapítvány
(06 23 545 668 )

info@sorsunk-jovonk.hu »

Esély a hátrányban élőknek - Családi nap - Sorsunk és Jövőnk Szeretetszolgálat Egyesület

Sorsunk és Jövőnk Szeretetszolgálat Egyesület

English Magyar