Összegző beszámoló

Esély a hátrányban élőknek

TÁMOP 5.2.5. projekt

Esély a hátrányban élőknek - Összegző beszámolóA TÁMOP 5.2.5/A-10/1-2010-0022 projekt III. sz PEJ időszaka: 2013. 01. 27. - 2013. 01. 26. Ezen időszak alatt az alábbi tevékenységek valósultak meg:

 1. A program folyamán a szakmai megvalósítók rendszeresen tartottak szakmai megbeszélést, összesen 14 alkalommal. A projekt széles körű, négy helyszínen zajló és sok szakmai tevékenységet magába foglaló program, ezért van szükség rendszeres szakmai megbeszélésekre, és egyeztetésekre.

  Projekirányító megbeszélés »

 2. A III. sz. PEJ időszak folyamán a programot irányító menedzsment rendszeresen tartott megbeszéléseket, amelyre nagy szükség volt, mert sajnálatos módon a programunk 2. sz. kifizetési kérelme nagyon sokat késett, összesen 4 hónapot, emiatt a projekt kifizetései és megvalósítása nagy kihívás elé került.

  Projektirányító megbeszélés

 3. Rendkívüli monitoring látogatásra került sor: 2013. 05. 04-én, Száva Piroska monitoring munkatárs vezetetésével. A monitoring látogatáson érintettük a program megvalósítással kapcsolatos problémákat is, de elsősorban az elvégzett munkákat mutattuk be és a következő időszak teendőit beszéltük végig.

 4. A négy helyszínen (Diósd, Érd, Budapest VII. kerület és XIV. kerület) működő családok átmeneti otthonaiban összesen 12 családdal zártunk le sikeres családkonzultáció sorozatot. Egy - egy családdal minimum hét alkalommal találkoztunk. Ezen kívül 3 családdal indult el a családkonzultációs folyamat, de sajnos azokat meg kellett szakítanunk, mert a család kiköltözött, és olyan távolságban kaptak új lakhatást, hogy nem tudták vállalni a folytatást, az utazás, és egyéb költségek miatt.

  A családkonzultációkban megjelenő családok esetében vannak hasonlóságok, Pl.: kiterjedt családról van szó, sok helyen éltek, korán vállaltak gyermeket (akár fiatalkorúként 15-16 évesen „házasodtak” - saját hagyományaik alapján - , és ezt követőn korán érkeztek a gyermekek), nem rendelkeznek szakmával, a 8. általános iskolai végzettséget is ha megszerezték többszöri bukással fejezték be 15-16 vagy 17. évesen. A családok esetében jellemző, hogy többeknél a családból már valaki lakott családok átmeneti otthonában, így ismerték ezt a lakhatási lehetőséget.

  Jellemző a családokra, hogy az anya 1-2-3 vagy akár több gyermekkel otthon van, a férfi büntetésvégrehajtási intézetbe van, esetleg dolgozik, vagy próbál munkát keresni.

  A családok átmeneti otthonába kerülés előtt több családra jellemző volt, hogy erőteljes konfliktus alakult ki a származási családdal (anyóssal, apával), ami ezt a helyzetet eredményezte, hogy a korábbi lakóhelyet el kellett hagyniuk.

  A családkonzultációkat az alábbi munkatársak vezették: Pácziné Grósz Katalin, Nagy Zsófia, Juhász Zsófia, Tóth Éva, Rendi Mária, Zeleiné Huczik Katalin, Márton Andrea, Sonkoly Zsuzsanna.

  Nyári táborCsaládi nap - Budakeszi VadasparkCsaládi nap - Vasúttörténeti ParkCsaládi nap - Diósd
 5. Kamaszpszichodráma csoport valósult meg a zuglói „Segítő Kéz” Családok Átmeneti Otthonában, 20 alkalommal, és 16 fő gyermek bevonásával, 2012. december 19. és 2013. június 12-e között. A csoportot vezető két szakember Szalai Erzsébet, és Németh Mária külön hangsúlyt helyezett a szülők tájékoztatására, mely hatékonynak és eredményesnek bizonyult.

  Kamasz pszichodráma csoport »

 6. Három rendezvény valósult meg:

  • 2013. 05. 10-én 43 főt: szülőket, gyermeket vittünk a Vasúttörténeti Parkba, amely nagyon tetszett a családoknak.

   Családi nap - Vasúttörténeti Park »

  • Diósdon tartottunk 2013. 05. 25-én, 130 fő részvételével „nagy” családi napot.

   Családi nap 2013 május »

  • 2013. 06. 26-án újabb 42 fő vett részt családi napunkon, melyet a Vasúttörténeti Parkban tartottunk, a családok kérésére.

 7. Két kamaszcsoportot szerveztünk meg Diósdon, 2013. február 21. - 2013. április 29. között. Az egyik csoport a 6-10 éves korosztály, kiskamaszok részvetételével, a másik csoport 11-16 éves korosztálynak került megtartásra 10-10 alkalommal. A kamaszcsoportban összesen 15 fő vett részt sikeresen.

  Mind a két kamaszcsoportot Verba Katalin, és Csonka Brigitta vezette.

 8. Felzárkóztató egyéni foglalkozás sorozatot 10-10 alkalommal 5 fő gyermek végezete el sikeresen. A foglalkozásokat: Lakatos Viktória, és Verba Katalin vezette.

 9. Mesecsoport megvalósítására a zuglói Családok Átmeneti Otthonában került sor, Ircsik Csilla, és Rónaszéki Ágnes vezetésével 2012. december - 2013. áprilisa között, összesen 14 fő sikeres részvételével.

 10. A projekt keretén belül, a második tábor 2013. július 8. - 2013. július 14-e között került megrendezésre Ceglédfürdőn 40 fő részvételével, mindennapos programokkal.

  Nyári tábor »

 11. A kreatív élményfoglalkozás megtartását Diósdon kezdtük el, a Bona Dea Családok Átmeneti Otthonában. Az első 10 alkalommal 10 fő sikeresen kapcsolódott be a programba.

 12. Három szülőcsoport valósult meg a III. PEJ Időszakban, egy 12 alkalmas foglalkozássorozat Érden, két foglalkozássorozat (egyenként 12 alkalmas) zuglói Segítő kéz Családok Átmeneti Otthonában, összesen 55 fő részvételével.

  Szülő csoport »

 13. Felzárkóztató csoportos foglalkozás a VII. kerületi Erzsébet Családok Átmeneti Otthonában és a XIV. kerületi Segítő kéz otthonban kezdődött, összesen 22 fő részvételével.

  Felzárkoztató csoport »

 14. A programba 5 fő önkéntes bevonására került sor, akik segítik a projekt megvalósítását.

  A programba 5 fő önkéntes bevonására került sor, akik segítik a projekt megvalósítását.

Az elmúlt program előrehaladási időszakban nagyon intenzív munkát végeztünk a sikeres megvalósítás érdekében. A szakmai munkán kívül folyamatos volt a Magyari Levente, pénzügyi vezető munkája, amelynek eredményeként négy kifizetési kérelem beadására került sor.

Budapest, 2013. 08.04.

Projektmenedzsment

Esély a hátrányban élőknek - Összegző beszámoló, Sorsunk és Jövőnk Szeretetszolgálat Egyesület

Esély a hátrányban élőknek

Nyitókonferencia » Sajtóvisszhang » Nyári tábor » Pszichodráma csoport »

Szülő csoport » Felzárkoztató csoport » Projektírányító megbeszélés » Családi nap »

Kamasz pszichodráma csoport » Családi nap - Vasúttörténeti Park » Családi nap 2013 május »

Nyári tábor 2013 » Összegző beszámoló » Kamasz pszichodráma csoport 2013 »

Esély a hátrányban élőknek - Összegző beszámoló, Sorsunk és Jövőnk Szeretetszolgálat Egyesület

Hogyan segíthetünk?

Ha bármi kérdése vagy kérése lenne, segítséget vagy tanácsot szeretne kérni, igénybe kívánja venni valamelyik szolgáltatásunkat, önkéntesként vagy támogatóként segíteni szeretné munkánkat, keressen bennünket, küldjön egy levelet, faxot vagy egy e-mailt, vagy hívjon bennünket!

Sorsunk és Jövőnk Szeretetszolgálat Egyesület
Hogyan segíthetünk?

További információ:

Gyakran Ismételt Kérdések »

Sorsunk és Jövőnk Kiemelten Közhasznú Alapítvány
(06 23 545 668 )

info@sorsunk-jovonk.hu »

Esély a hátrányban élőknek - Összegző beszámoló - Sorsunk és Jövőnk Szeretetszolgálat Egyesület

Sorsunk és Jövőnk Szeretetszolgálat Egyesület

English Magyar