Mit tegyünk, ha elájul, fuldoklik, vérzik?

Sorsunk és Jövőnk Hírlevél

Mit tegyünk, ha elájul, fuldoklik, vérzik?Semmiképpen ne pánikoljunk, ne siránkozzunk, segítsünk. Igen ám, de hogyan? Erre a kérdésre kaptak választ a Bona Dea Családok Átmeneti Otthonának lakói és dolgozói, akik március elején az elsősegélynyújtással ismerkedtek.

Borbély Sándor mentőtiszt magával ragadó előadást tartott az elsősegélynyújtásról, közben saját tapasztalataival és számos hasznos egészségügyi információval színesítette mondandóját. A szakmáját, hivatását szemmel láthatóan szívvel-lélekkel végző előadó szerint iskolai tanterv keretében kellene oktatni az ilyen irányú ismereteket, mert egy sérült láttán az emberek többsége kétségbe esik, vagy csak szemlélődik, ahelyett, hogy segítene.

A mentőtiszt oktatóbábukkal érkezett.A mentőtiszt oktatóbábukkal érkezett, ábrákat készített, és minden egyes esetet megfelelően szemléltetve mutatott be, miközben kérdésekkel bombázta a hallgatóságot. Megtudtuk többek között, hogy a földön fekvő embert először meg kell szólítani, és a válla felől kell megközelíteni. Az eszméletlen embert hónaljban meg kell csípni vagy ráfújni a szemhéjára, hogy meggyőződjünk róla, tényleg eszméletlen. Ha nem reagál, kiabálva segítséget kell hívni, majd meg kell vizsgálni, lélegzik-e. Ha nincs légzés, azonnal hívjunk mentőt újraélesztéshez, és kezdjük meg az újraélesztést.

Borbély Sándor hangsúlyozta, másként kell segíteni egy csecsemőn, egy gyermeken és egy felnőttön. Az újraélesztés előtt a légutakat szabaddá kell tenni, de a sérült állát az életkorától függően más-más szögben kell felemelni. Felnőtt szájából a vért, hányást - gézzel, ruhadarabbal - ki kell törölni, az idegen tárgyat (pl.: protézist) kézzel el kell távolítani. A csecsemőt az alkarra téve hasra kell fordítani, és (ötször) meg kell paskolni a hátát, hogy az idegen test eltávozzon a szájából. Az újraélesztést 5 befújással kell kezdeni gyermeknél, csecsemőnél, majd az utóbbinál két ujjal, az előbbinél egy kézzel 30 mellkaskompressziót kell alkalmazni. Felnőtt újraélesztésekor először 30 kétkezes mellkaskompresszió, utána 2 befújás. Csecsemőknél orrot és szájat bekapva egy pofazacskónyi levegőt szabad csak befújni. Gyerekeknél, felnőtteknél a szájat befogva, orrot bekapva, orron át kell befújni a levegőt az európai módszer szerint, míg Amerikában a szájat bekapva, orrot befogva kell lélegeztetni.

A szív mindenki mellkasában a szegycsont mögött középen található, ami a két mellbimbót összekötő vonal közepénél van. (A nőknél a mell nagysága és formája miatt ez a mérési módszer nem megbízható.)

Az 5-ös szám rendkívüli jelentőségű a segítségnyújtás során: egy felnőttnek 5 liter vére van, 5 percig tart a klinikai halál állapota (5 percig bírjuk ki levegő nélkül), a csecsemőknél 5 befújással kell kezdeni az újraélesztést, a felnőtt mellkasát 5 centiméterre kell benyomni. (A csecsemő mellkasát viszont csak 2 centire szabad benyomni.)

Fuldoklás esetén, eszméleténél lévő nagyobb gyereknél és felnőttnél először a sérült lapockái közé 5 határozott ütést mérünk (hátba vágjuk). Minden ütés után ellenőrizzük az eredményt, és csak szükség esetén ismételjük. Ha a hátbavágások nem segítenek, a Heimlich-féle műfogást kell alkalmazni. A fuldoklót a két hónalja alá nyúlva átkaroljuk. Egyik kezünket ökölbe szorítva a bordaívek találkozása és a köldök közti területre helyezzük. A másik kezünkkel átfogjuk az öklünket, és befelé-felfelé, a rekeszizom irányába magunk felé rántjuk. A hirtelen rántás felnyomja a rekeszizmot, és a nyomás következtében a tüdőből kiáramló levegő kilökheti az idegen testet. Ha nem szűnik meg a fuldoklás, váltogatni kell a háti ütést és a hasi lökést. A Heimlich-féle műfogás legfeljebb 5 alkalommal ismételhető. Kisgyerekeknél és csecsemőknél viszont nem alkalmazható, náluk a szegycsontot kell két ujjal megnyomni.

Borbély Sándor mentőtiszt magával ragadó előadást tartott az elsősegélynyújtásról.Az újraélesztés előtt a légutakat szabaddá kell tenni.Felnőtt újraélesztésekor először 30 kétkezes mellkaskompresszió, utána 2 befújás.Bemutató résztvevői

A mentőtiszt megmutatta, hogyan kell átvizsgálni az ájult, de légző ember csontjait, mielőtt stabil oldalfekvést alkalmaznánk, hogyan kell vérzés esetén kötözni illetve más módon segíteni. Szorítókötést soha, még spiccelő vérzés esetén sem szabad alkalmazni, olyankor az ütőeret ujjal, ököllel, kézzel a csonthoz nyomva kell tartani a mentők kiérkezéséig.

Az újraélesztést, a Heimlich-féle műfogást, az ájult vagy vérző sérültek ellátását a résztvevők a következő alkalommal maguk is gyakorolni fogják.

Juhász Mária

Sorsunk és Jövőnk Szeretetszolgálat Egyesület

Hogyan segíthetünk?

Ha bármi kérdése vagy kérése lenne, segítséget vagy tanácsot szeretne kérni, igénybe kívánja venni valamelyik szolgáltatásunkat, önkéntesként vagy támogatóként segíteni szeretné munkánkat, keressen bennünket, küldjön egy levelet, faxot vagy egy e-mailt, vagy hívjon bennünket!

Sorsunk és Jövőnk Szeretetszolgálat Egyesület
Hogyan segíthetünk?

További információ:

Gyakran Ismételt Kérdések »

Sorsunk és Jövőnk Kiemelten Közhasznú Alapítvány
(06 23 545 668 )

info@sorsunk-jovonk.hu »

Sorsunk és Jövőnk Szeretetszolgálat Egyesület

Hírlevelek

CIB szeretetzsák »
Lelki terror vagy szerelem » Karácsony és remélhetően nem a szeretet után... » Karitatív munka »
Not without my son » Búcsú könnyek nélkül… » 2nd World Conference of Women's Shelters »
Húsvét a Sorsunk és Jövőnk Szeretetszolgálat Egyesület otthonaiban » Gyermekjóléti jelzőrendszer tanácskozás »
Avon a „Nőkért az erőszak ellen” » Rendőri szemléletváltás a családon belüli erőszakról »
Mit tegyünk, ha elájul, fuldoklik, vérzik? » Művészetekkel a magabiztosságért és önérvényesítésért » „November 25” a világ Egy napja » Beköszöntő szám »

Sorsunk és Jövőnk Szeretetszolgálat Egyesület

Sorsunk és Jövőnk Hírlevél

Sorsunk és Jövőnk Szeretetszolgálat Egyesület Hírlevél a krízishelyzetben lévő családok támogatása témában.

Sorsunk és Jövőnk Szeretetszolgálat Egyesület

English Magyar