Könyvajánló

Sorsunk és Jövőnk Szeretetszolgálat Egyesület

Ha szeretne kicsit többet megtudni a családi krízishelyzetek kialakulásáról, a családon belüli erőszak, a krízishelyzetben lévő családok támogatása kérdésköréhez kapcsolódó témákról, engedje meg, hogy ajánljunk néhány könyvet, melyekkel saját tempójában haladva elindulhat egy érdekes szellemi úton.

Könyvajánló - Sorsunk és Jövőnk Szeretetszolgálat Egyesület

Szakmai módszertani útmutató a párkapcsolati erőszak elleni hatékony fellépésre

Szakmai módszertani útmutató a párkapcsolati erőszak elleni hatékony fellépésreA PATENT Egyesület és a NANE Egyesület kiadásában megjelent szakmai módszertani útmutató a párkapcsolati erőszak területén dolgozó szakemberek közreműködésével és ilyen szakemberek számára jött létre – célja, hogy meghonosítsa a nemzetközi jó gyakorlatokat.

A kiadvány az általános javaslatok mellett több fejezetben protokollrészletességű ajánlásokat tartalmaz ügyészek, bírók, gyermekvédelemi szakemberek, gyámhatósági munkatársak, rendőrök, pszichológusok, igazságügyi pszichológus szakértők és egészségügyi dolgozók számára. Külön fejezet szól a szülői felügyeleti joggal, gyerekelhelyezéssel és kapcsolattartással – bármilyen minőségben – foglalkozó szakembereknek szánt javaslatokról. A szakmai módszertani útmutatót haszonnal forgathatják a szociális ellátórendszer munkatársai.

Segítségével a szakember megfelelő részletességű információt gyűjthet az erőszakról, értelmezheti az ellentmondásos viselkedéseket, megtervezheti az áldozatok biztonságát, és hozzájárulhat ahhoz, hogy a partnerkapcsolati erőszaknak nevezett emberi jogi jogsértés elkövetőjét felelősségre vonják.

A kézikönyv függeléke konkrét eszközöket (kockázatfelméréshez, biztonságtervezéshez szükséges kérdőívek, testtérképek, nyilatkozatminták stb.) is nyújt a hatékonyabb ellátáshoz.

Szakmai módszertani útmutató »

Szakmai módszertani útmutató letöltése »

Szakmai módszertani útmutató a párkapcsolati erőszak elleni hatékony fellépésre

Szavakkal verve

Szóbeli erőszak a párkapcsolatokban

Patricia Evans

Patricia Evans: Szavakkal verve - Szóbeli erőszak a párkapcsolatokbanMit tehet egy nő, ha a partnere unos-untalan szóbelileg bántalmazza: leszólja, lekezeli, megalázza őt? Egyáltalán: ha felismeri, hogy egy párkapcsolat nemcsak tettleges, hanem szóbeli bántalmazással is tönkretehető? Hogyan változtathat partnere szavakkal verő, egyszerre védekező és támadó magatartásán? Miként döntheti el, hogy kapcsolata még menthető vagy már nem érdemes több energiát vesztegetnie rá? Ezekre a kérdésekre válaszol ez a könyv, melynek neves amerikai szerzője rendszerezi az olvasó számára a szóbeli bántások, a szavakkal való visszaélés lehetséges változatait, az ilyen problémákkal teli, ám megfelelő tudatossággal még életképessé tehető kapcsolatoktól a végképp mentheteden kapcsolatokig. A TŰZ-HELY KÖNYVEK sorozat a nők és a társadalom, valamint a nők elleni erőszak témáit járja körül. Jelen kötet a sorozat harmadik darabja.

Patricia Evans: Szavakkal verve - Szóbeli erőszak a párkapcsolatokban »

Szavakkal verve »

Patricia Evans: Szavakkal verve - Szóbeli erőszak a párkapcsolatokban

A meghitt erőszak

Ranschburg Jenő

Ranschburg Jenő: A meghitt erőszakA családon belüli erőszak kérdése általában egy-egy bűneset kapcsán kerül a köz figyelem előterébe. Ha a férfi bántalmazza családtagjait, a közvélemény ítélete - jogosan - azonnal lesújt rá. Amikor a nő követ el hasonló bűncselekményt, az emberek zavarba jönnek, és még az igazságszolgáltatás gyakorlata is hajlik arra, hogy mentségeket keressen számára: annyira gyötörte a párja - mondják -, hogy nem bírta már tovább. Vagy éppen: valamilyen pszichiátriai rendellenesség lehet a magyarázat. Vajon igaz-e, hogy a férfit az agresszív hormonok és az „engedelmes nő” iránti „patriarchális” igény teszi brutálissá a családban? És igaz-e, hogy a nő a családon belül mindig kiszolgáltatott áldozat? Erről szól Ranschburg Jenő új könyve, melyben - keresvén a szakmailag korrekt válaszokat - rámutat azokra a tévhitekre és előítéletekre, melyek a családon belüli erőszak kérdéskörében ma is élnek.

Ranschburg Jenő: A meghitt erőszak »

Ranschburg Jenő: A meghitt erőszak

Csak okosan!

Önvédelem kamaszoknak

Helen Benedict

Helen Benedict: Csak okosan! - Önvédelem kamaszoknakA szerző könyvében a szexuális önvédelem alapjait mutatja be megtörtént példákkal, közérthető nyelven. Bár címzettjei főként nagyobb gyerekek és kamasz lányok/fiúk, bármely életkorú olvasó számtalan gyakorlatias ötletet kaphat a világban tudatosan mozgó, annak veszélyeit értő-ismerő gondolkodásmód elsajátításához. A könyv a szexuális erőszak előjeleit és megakadályozásának módszereit ismerteti, beleértve az ismerősök és családtagok által elkövetett cselekményeket is, hiszen - a közhiedelemmel ellentétben - a gyerekek és a kamaszok elleni szexuális erőszak leggyakoribb elkövetői nem idegenek. Külön fejezet szól a szülőkhöz, akiknek gyerekét szexuális visszaélés érte. A TŰZ-HELY KÖNYVEK sorozat a nők és a társadalom, valamint a nők elleni erőszak témáit járja körül. Jelen kötet a sorozat második darabja.

Helen Benedict: Csak okosan! - Önvédelem kamaszoknak »

Csak okosan! »

Helen Benedict: Csak okosan! - Önvédelem kamaszoknak

Kitti

Rettegés és erőszak - otthon

Simek Kitti, Morvai Krisztina

Simek Kitti, Morvai Krisztina: Kitti, Rettegés és erőszak - otthon„Kitti tragédiája az Isten háta mögött történt, egy kis faluban. Nem volt ott senki, aki egy embertelen kínokat kiálló kislány és családja mellé állt volna. Hogy történhetett ez meg?

Ebben a törékeny kis kötetben Kitti maga mondja el nekünk.

Előtte azzal áltattam magam: ez az én családomban, vagy másokban, amelyeket ismerek, nem történhet meg. Kitti történetét olvasva nem marad hely az önáltatásra.

Megtörténhet bárkivel.

Egy tizenéves kislány, akit megfosztottak a gyerekkorától, az emberi méltóságától, akit nem kímélt sem a saját nevelőapja, sem a környezete, sem az igazságszolgáltatás, megindító bölcsességgel, önmagát sem kímélve vall szenvedéseiről.

A családon belüli erőszak jelensége nem statisztika, nem mítosz és nem lehet többé magánügy.

Kitti vallomása azzal szembesít, hogy a családon belüli erőszak ellenében nem vagyunk tehetetlenek. Az áldozatok itt élnek, közöttünk: felismerhetőek.”

(Rácz Zsuzsa, Az Állítsátok meg Terézanyut! című könyv szerzője)

Simek Kitti, Morvai Krisztina: Kitti, Rettegés és erőszak - otthon »

Simek Kitti, Morvai Krisztina: Kitti, Rettegés és erőszak - otthon

Hogyan segíthetünk?

Ha bármi kérdése vagy kérése lenne, segítséget vagy tanácsot szeretne kérni, igénybe kívánja venni valamelyik szolgáltatásunkat, önkéntesként vagy támogatóként segíteni szeretné munkánkat, keressen bennünket, küldjön egy levelet, faxot vagy egy e-mailt, vagy hívjon bennünket!

Sorsunk és Jövőnk Szeretetszolgálat Egyesület
Hogyan segíthetünk?

További információ:

Gyakran Ismételt Kérdések »

Sorsunk és Jövőnk Kiemelten Közhasznú Alapítvány
(06 23 545 668 )

info@sorsunk-jovonk.hu »

Könyvajánló - Sorsunk és Jövőnk Szeretetszolgálat Egyesület

Sorsunk és Jövőnk Szeretetszolgálat Egyesület

Sorsunk és Jövőnk Hírlevél

Sorsunk és Jövőnk Szeretetszolgálat Egyesület Hírlevél a krízishelyzetben lévő családok támogatása témában.

Sorsunk és Jövőnk Szeretetszolgálat Egyesület

English Magyar