Rendőri szemléletváltás a családon belüli erőszakról

Bűnmegelőzés és a bűnözés elleni speciális program

Rendőri szemléletváltás a családon belüli erőszakról„Képzés az áldozatvédelem és a családon belüli erőszak területén” címet viselte az ORFK másfél éves speciális programja, amelynek legfőbb célja a családon belüli erőszakkal kapcsolatos Rendőri szemléletváltás a családon belüli erőszakról elősegítése volt.

A 240.525 euro összköltségvetésű projekt uniós forrásból valósult meg a „Bűnmegelőzés és a bűnözés elleni speciális program” keretén belül, melyre az ORFK sikeresen pályázott az Európai Bizottság – Jogérvényesülés, Szabadság és Biztonság Főigazgatóságához.

Az Országos Rendőr-főkapitányság európai uniós támogatással a Bűnmegelőzés és a bűnözés elleni speciális programon belül, minden megyében oktatást tartott a végrehajtó állomány részére „Képzés az áldozatvédelem és a családon belüli erőszak területén” címmel, melynek célja az áldozatvédelem szerepének növelése, valamint szemléletváltás elősegítése a családon belüli erőszak területén.

police.hu »

Képzés az áldozatvédelem és a családon belüli erőszak területén

Bűnmegelőzés és a bűnözés elleni speciális programA 2011. március közepén - kétnapos záró konferenciával - végződő képzés 2010-ben helyzetelemzéssel kezdődött. Ezer, véletlenszerűen kiválasztott rendőr által kitöltött anonim kérdőív alapján tanulmányt készítettek. A több mint 80 oldalas átfogó tanulmányt, más anyagokkal együtt megkapták a rendőrségi mentorok a képzésük során.

A program következő állomása egy két napos budapesti workshop volt, melyre a szervezők kiváló hazai és külföldi szakembereket hívtak meg. A felkért előadók (bírók, ügyészek, rendőrök, kríziskezelők, civil szervezetek képviselői, családterapeuták, bántalmazottakkal foglalkozók, gyermekvédelmi szakemberek, orvosok) örömmel vettek részt a közös munkában, és tapasztalataikkal, véleményükkel hozzájárultak a projekt oktatási anyagának összeállításához.

A képzés egyik fontos feladata a végrehajtó állomány, azaz az intézkedő rendőrök megfelelő felkészítése a témakörben, mert egyrészt a családon belüli erőszak speciális intézkedést igényel, másrészt az ideiglenes megelőző távoltartás jogintézményének végrehatása is az intézkedő rendőrtől függ.A képzés egyik fontos feladata a végrehajtó állomány, azaz az intézkedő rendőrök megfelelő felkészítése a témakörben, mert egyrészt a családon belüli erőszak speciális intézkedést igényel, másrészt az ideiglenes megelőző távoltartás jogintézményének végrehatása is az intézkedő rendőrtől függ. A törvény megfogalmazása alapján nagyon nehéz eldönteni, mikor, milyen esetek észlelésekor kell alkalmazni, így a rendőr ítélőképességére, belátására bízza a döntést. A rendőrök ítélőképessége, ingerküszöbe e téren is széles skálán mozog, mely attól is függ, milyen családi légkörben nevelkedtek. A képzés egyik fontos feladata, hogy e széles skála szűküljön, társadalmilag elvárható mederbe terelődjön.

Ilyen előzmények után készült el az elméleti anyag (CD), majd jeles hazai és külföldi szakemberek segítségével - a megyei rendőr-főkapitányságok állományából kijelölt - 60 mentor konkrét oktatására került sor. A képzés során nagy hangsúlyt fektettek a gyermekek védelmére, ezen belül pedig arra, hogy felismerjék a gyermekek bántalmazását, elhanyagolását. A végrehajtó állomány képzését már a mentorok szervezték meg a saját területükön. A projekt során összesen 60 fő mentort és a megyei állományokból 630 főt képeztek ki.

Rendőrök és a szakemberek eszmecseréje

Az oktatás során nem csak a rendőrök és a szakemberek eszmecseréje volt tanulságos, de az áldozatok és a rendőrök tapasztalatcseréje is. A záró konferencián részt vett bántalmazottak elmondták, most már jobban értik, mit miért tesz a rendőr. Saját korábbi esetük elmesélésekor viszont állították, az intézkedő rendőrök „nem voltak empatikusak, elbagatellizálták az ügyet, mondván nem tehetnek semmit, amíg vér nem folyik”.

A projekt záróeseményére meghívták többek között Jaksity Katát, aki a Sorsunk és Jövőnk Szeretetszolgálat Egyesülettal összefogva a „Művészetekkel a magabiztosságért és önérvényesítésért” program keretében bántalmazott, krízishelyzetben lévő lányokkal, asszonyokkal foglalkozik, önbizalmukat és érdekérvényesítő képességüket erősíti.

Visszalopott boldogság »

Urbán Erika a Sorsunk és Jövőnk Szeretetszolgálat Egyesület elnöke kifejtette, az általános magyar szemlélet belügynek tekinti a családon belüli inzultusokat, de ezen változtatni kell. Beszámolt olyan konkrét esetről is, amikor a rendőrök elhitték, hogy egy nő képes volt magát háromszor úgy megszúrni, hogy életmentő műtétet kellett rajta végrehajtani. Ugyanakkor hangsúlyozta, megkezdődött a szemléletváltás, és megköszönte intézményei és a rendőrség együttműködése során tapasztalt segítőkészséget, külön kiemelve a székesfehérvári rendőröket.

Horváth Attila ezredes zárta a konferenciát.A szakemberek szerint a rendőrök nincsenek illetve nem voltak megfelelően felkészítve a bántalmazottakkal kapcsolatos kommunikációra, továbbá joghézag is nehezíti munkájukat, mert a Büntető Törvénykönyv nem ismeri a családon belüli erőszak fogalmát. Helyette súlyos testi sértésre, kiskorú veszélyeztetésére, rongálásra és más hasonlókra hivatkozva lehet eljárást kezdeményezni.

Horváth Attila ezredes zárta a konferenciát. Szerinte a rendőrök kényszerhelyzetben vannak, amikor teljes fegyverzetben állnak egy félelemben élő, bántalmazott nővel, sokszor gyermekkel szemben. Nehéz pisztollyal, gumibottal empatikusnak látszani, de meg kell próbálni. Szerinte a rendőrség „jó működését” mindenféle statisztikával alá lehet támasztani, de igazából akkor tölti be a szerepét, ha a lakosság, az állampolgár elégedett az intézkedéssel, biztonságban érzi magát. Az intézkedés pedig a végrehajtó állománytól függ, ezért nagyon fontos a képzésük.

Juhász Mária

Rendőri szemléletváltás a családon belüli erőszakról

Hogyan segíthetünk?

Ha bármi kérdése vagy kérése lenne, segítséget vagy tanácsot szeretne kérni, igénybe kívánja venni valamelyik szolgáltatásunkat, önkéntesként vagy támogatóként segíteni szeretné munkánkat, keressen bennünket, küldjön egy levelet, faxot vagy egy e-mailt, vagy hívjon bennünket!

Sorsunk és Jövőnk Szeretetszolgálat Egyesület
Hogyan segíthetünk?

További információ:

Gyakran Ismételt Kérdések »

Sorsunk és Jövőnk Kiemelten Közhasznú Alapítvány
(06 23 545 668 )

info@sorsunk-jovonk.hu »

Sorsunk és Jövőnk Szeretetszolgálat Egyesület

Családon belüli erőszak

Érzelmi erőszak teszt »

Egy ágyban a gyilkosommal » Miért maradok az erőszakos férjem mellett » Tűzpiros álomautó »
Bálint Vera: A lelki terror háromszor hét oka » A lelki terrorról objektíven »
Bálint Vera: Szóhorror » Bálint Vera: Fekete »
Shelter-ház az életveszélyből menekülőknek » Te az enyém vagy, azt csinálok veled, amit akarok! »
Urbán Erika: Vallomás a bűnről és a bűnben maradásról » Urbán Erika: Megszólal az áldozat »
Rendőri szemléletváltás a családon belüli erőszakról »

Sorsunk és Jövőnk Szeretetszolgálat Egyesület

Sorsunk és Jövőnk Hírlevél

Sorsunk és Jövőnk Szeretetszolgálat Egyesület Hírlevél a krízishelyzetben lévő családok támogatása témában.

Sorsunk és Jövőnk Szeretetszolgálat Egyesület

English Magyar