„Apósom üvöltve dobta ki a fogamzásgátlómat”

Családon belüli erőszak

Sajtószemle - 2013. március 13.

A családon belüli erőszak legrejtettebb, de rendkívül veszélyes formája, amikor a nő nem dönthet szabadon a teste fölött, amikor párja hatalmi eszközökkel éri el, hogy gyermeket hozzon a világra.

„Apósom üvöltve dobta ki a fogamzásgátlómat”

Az Amerikai Szülészek és Nőgyógyászok Kollégiuma egy friss tanulmányban arra hívja fel a nőgyógyász szakemberek figyelmét, hogy a jövőben fordítsanak nagyobb figyelmet azokra a jelekre, melyek arra utalhatnak, hogy a vizsgált nőt partnere védekezés nélküli szexuális együttlétre kényszerítette, esetleg egyéb eszközzel vette rá, hogy gyermeket szüljön, vagy megakadályozza a nemkívánt terhességet. Nem kell azonban Amerikáig elmenni, hogy ilyesfajta jelenséggel találkozzunk, hazánkban is előfordul hasonló agresszió. Bár rejtett párkapcsolati erőszakról nem áll rendelkezésünkre hazai felmérés, több beszámoló is arra utal, hogy a szexuális aktusok területén nem egy nőnek kell hasonló nyomást, erőszakot elviselnie párja részéről.

Apósom üvöltve dobta ki a fogamzásgátlómat

Anna, 24 éves, három gyermek édesanyja:

„A második baba megszületése után úgy gondoltam, egy darabig elég volt a gyermekáldásból. Addig nem nagyon foglalkoztatott a kérdés, eredetileg is az volt a tervem, hogy két gyerek, aztán majd keresek valami munkát, nevelgetem őket. Addig nem is védekeztünk, úgy voltunk vele, hogy akkor jön a gyerek, amikor akar. Én azonban a második baba után le akartam állni. Ki is készültem a terhességtől, és nagyon nehezen viseltem a szülést is. A párom azonban egészen másként gondolja ezt. Szerinte én nem dönthetem el, mikor jöjjön a következő gyerek, azt majd ő megmondja nekem. Esze ágában sincs védekezni, gumit nem használ, és persze akkor van szex, amikor kedve támad rá.

Az anyósoméknál élünk, meglehetősen zsúfolt a ház, és persze mindenki rálát a másikra. Váltottam ki fogamzásgátlót, hogy a párom akarata ellenére azért én majd jól megakadályozom a terhességet. Tudod, mi lett? Az apósom üvöltve szedte le a szekrény tetejéről a dobozt és vágta ki az egészet a szemetesbe, a párom meg agyba-főbe vert, amiért így 'megaláztam'.

Ráadásul terhes is lettem a következő hónapban és hónapokon át azért rettegtem, ne legyen baja a gyereknek, mert így ugye arra se volt esélyem, hogy kimenjen belőlem a gyógyszer hatása. Az anyósom nyolcszor szült, azt mondja, ennek így kell lennie…”

Nemcsak baba lehet belőle, hanem fertőzés is

A védekezés nélküli szexuális „kényszer” nemcsak azért veszélyes, mert esetleg nem kívánt várandósságot eredményez, amelynek kihordására rá is kényszeríthetik a nőt, hanem azért is, mert ezekben az esetekben elvárás a férfipartner részéről a „natúr”, azaz az óvszer nélküli szex, és egy pillanatig sem érez felelősséget abban, hogy esetleg megfertőzi partnerét. Hiába vásárol óvszert a nő, vagy próbál gondoskodni a nem kívánt terhesség elleni eszközökről, vagy próbálja elhárítani a védekezés nélküli aktust, a férfi erővel akadályozza meg abban, hogy rendelkezzen saját teste, egészsége, élete fölött.

Nemcsak baba lehet belőle, hanem fertőzés is

A legjellemzőbb erőszak a felírt, a nő által kiváltott fogamzásgátló tabletták kidobása, az óvszer kilyukasztása, esetleg már a kikövetelt aktus közben minden további nélkül leveszi magáról az óvszert a férfi, és a nő kénytelen a védekezés lehetősége nélkül végigasszisztálni a közösülést.

Amikor a cél, hogy ne legyen baba

Sára, 39 éves, gyermektelen nő:

„Húsz éve élek ebben a házasságban, és először elfogadtam a párom érveit, mert az elején még érvek voltak, hogy most még ne jöjjön a baba. Olyan harminc lehettem, amikor már nagyon akartam gyereket, de Péter továbbra sem támogatta az elképzelést. Először csak rá-rákérdezett arra, hogy bevettem-e a gyógyszert, később utánam jött a fürdőszobába, mintha dolga lenne, megint később már durván leellenőrizte, hogy valóban bevettem, lenyeltem-e a fogamzásgátlót. Elfogadtam, tűrtem, behódoltam.

Akkor, a harmincas éveim elején kezdődött a nagyobb probléma is vele. Addig is olyan nagyon indulatos férfi volt, de egyre gyakrabban történt meg, hogy nem állt meg a durva szónál, vagy annál, hogy meglökött. Elkezdődött a pofonosztás, a számonkérés, és ma már ott tartok, hogy nincs is erőm ellenállni. Már gyereket sem akarok. Minek. Jobb lenne szép csendesen csak elaludni.”

Hasonlóan agresszív magatartás az is, amikor a férj úgy dönt: nem lehet gyerek, vagy nem lehet több gyerek. Egészséges esetben ez a döntés közös. Érvek-ellenérvek, párbeszéd során születik egy terv, amely mindkét félnek megfelel.

Előfordulhat azonban az is, hogy a férfi hatalmi eszközzel akadályozza meg a gyermek fogantatását. Elkíséri az orvoshoz, utasítja arra, hogy kérjen fogamzásgátlót, majd ellenőrzi azt is, hogy párja valóban bevette-e a gyógyszert. Más esetben arra is rákényszerítheti partnerét, hogy méhen belüli fogamzásgátló eszközt helyeztessen fel.

Bár azt gondolhatnánk, hogy ezt csak a „sérült”, függő helyzetben lévő nőkkel lehet megtenni, adódhatnak olyan szituációk is, amikor a párkapcsolat kialakulásáig független, autonóm nő csapdába kerül. Akár azért, mert már van gyerek és annak létét, megélhetését félti az anya, akár azért, mert párja erőszakos dominanciája az összeköltözés után válik hangsúlyossá, és nem egy esetben a fogamzás körüli erőszak csak kísérője a férfi más területekre is kiható agressziójának. A mindennapos verbális, netán fizikai erőszaknak vagy a széles körű korlátozásnak, amely esetleg a nő teljes elszigeteltségét is jelentheti, például nem léphet ki az utcára, nem tarthatja a kapcsolat a barátaival, esetleg a rokonaival. A lényeg, hogy a férfi akkor is hatalmat gyakorol, amikor erőszakkal teherbe ejti párját és akkor is, amikor lesöpri a nő vágyait, nem engedi édesanyaként kibontakozni, és erőszakkal bitorolja annak teljes figyelmét.

Amikor a cél, hogy ne legyen baba

Mit mond a pszichológus?

A bántalmazásnak több formája van - mondta el Gazdag Enikő pszichológus -, ilyen például a fizikai, a verbális és a szexuális agresszió is. A példákban mindhárom szerepel, és a fogamzásgátlással kapcsolatos erőszak mellett szinte minden esetben fellehető más jellegű bántalmazás, leginkább fizikai bántalmazás. Azokban a kapcsolatokban, ahol a bántalmazás hosszú időn át zajlik, ott mindkét fél bántalmazó családból származik, azokat a mintákat viszik tovább. A bántalmazott dependens, függő személyiség, aki nem hiszi el, hogy egydül megállna a lábán, nem mer önálló lenni, cserébe sokáig reménykedik, hogy képes megváltoztatni erőszakos párját. Egyszerre fél, remél és szeret.

A bántalmazó agresszív személyiség, sokszor féltékeny, gyanakvó, paranoid, önértékelési problémákkal küzd, énképe zavaros, nem reális. Célja párja önbecsülésének, önbizalmának teljes széttiprása, azt gondolja, ha eléggé meggyengíti a másik önbecsülését, ha függő helyzetet teremt, ha sikerül a totális elszigetelés, akkor uralkodni tud párja fölött, és nem mer a másik fél ellenállni, kilépni a kapcsolatból.

Ráadásul sokáig megtévesztő a bántalmazó magatartása, mert a bántalmazás után hetekig tartó 'udvarlós' szakasz következik, amikor újra elhiteti párjával, hogy rendbe jöhetnek a dolgok.

Nem kell azonban évekig tűrni a bántalmazást, segítséget kell kérni, higgye el a bántalmazott nő, hogy van segítség!”

Kassai Tini

www.life.hu

„Apósom üvöltve dobta ki a fogamzásgátlómat” - Családon belüli erőszak

Hogyan segíthetünk?

Ha bármi kérdése vagy kérése lenne, segítséget vagy tanácsot szeretne kérni, igénybe kívánja venni valamelyik szolgáltatásunkat, önkéntesként vagy támogatóként segíteni szeretné munkánkat, keressen bennünket, küldjön egy levelet, faxot vagy egy e-mailt, vagy hívjon bennünket!

Sorsunk és Jövőnk Szeretetszolgálat Egyesület
Hogyan segíthetünk?

További információ:

Gyakran Ismételt Kérdések »

Sorsunk és Jövőnk Kiemelten Közhasznú Alapítvány
(06 23 545 668 )

info@sorsunk-jovonk.hu »

Sajtószemle

A nő ne provokáljon, tegyen többet a háztartásért! »

Sokkoló idézetek » A magyar öregek nem úsznak a boldogságban » A rendőr felesége »

Családban marad? » Apósom üvöltve dobta ki a fogamzásgátlómat » Verésre szakosodva »

Nők elleni erőszak – gyermekszemmel » Élve eltemetve… van kiút a családi pokolból? »

A magyar családok súlyos titka » Visszalopott boldogság » Gyermekágyi pszichózis »

Sorsunk és Jövőnk Szeretetszolgálat Egyesület

Sorsunk és Jövőnk Szeretetszolgálat Egyesület

Sorsunk és Jövőnk Hírlevél

Sorsunk és Jövőnk Szeretetszolgálat Egyesület Hírlevél a krízishelyzetben lévő családok támogatása témában.

Sorsunk és Jövőnk Szeretetszolgálat Egyesület

English Magyar