A magyar családok súlyos titka

Sajtószemle - 2011. február 09.

A képzés célja a résztvevők önbizalmának, önismeretének növelése - mondta el Jaksity Kata, a tanfolyam ötletgazdája és megvalósítója szerdán, a sajtó képviselőinek rendezett tájékoztatón Budapesten.Bántalmazott nőknek tartanak terápiás programot, amelyben drámapedagógia, tánc, beszédtechnika, smink és kézművesség is szerepel.

A Művészetekkel a magabiztosságért és önérvényesítésért elnevezésű program novemberben indult, a képzés célja a résztvevők önbizalmának, önismeretének növelése - mondta el Jaksity Kata, a tanfolyam ötletgazdája és megvalósítója szerdán, a sajtó képviselőinek rendezett tájékoztatón Budapesten.

Az elveszett önbizalmat visszaszerezni, az önértékelést újra felépíteni sok időbe telik - hangsúlyozta Soltész Krisztina, a Nők Világa Alapítvány kuratóriumának elnöke, hozzátéve: a megélt élmények és tapasztalati tanulás révén az áldozatok felismerik saját külső és belső értékeiket, megélik alkotóképességüket. A megfigyelések szerint a fizikai bántalmazást sokszor lelki bántalmazás előzi meg. A bántalmazó addig becsmérli, sértegeti, fenyegeti és alázza a másikat, míg a lelki erőszak elszenvedője elveszíti önbizalmát, személyiségét, autonómiáját. Elhiszi, hogy értéktelen, semmire nem jó, úgy érzi, hogy másnak nem is kellene már, csak a bántalmazónak.

A fizikai, pszichés és szexuális bántalmazás gyakorisága mind nemzetközi, mind hazai viszonylatban aggasztó méreteket ölt, s nagy része családon belül történik. Magyarországon átlagosan minden ötödik házasságban történik fizikai bántalmazás, hetente meghal egy nő a partnere által okozott sérülések miatt - ismertette Soltész Krisztina. Egy magyarországi vizsgálatban a megkérdezettek 88 százaléka gondolta úgy, hogy a család belügye, ha egy férj vagy feleség sértő, megalázó dolgokat mond házastársának. Ez a szemlélet, valamint a társadalmi sztereotípiák is elősegítik a nők bántalmazásának lehetőségét: számos nő úgy érzi, hogy nem jó feleség és anya, ha fellázad helyzete ellen.

A bántalmazott és hátrányos helyzetű nők létszáma jóval magasabb, mint amiről tudnak, ugyanis a családok nem engednek betekintést belügyeikbe - mondta Urbán Erika, a Családok Átmeneti Otthonát működtető Sorsunk és Jövőnk Kiemelten Közhasznú Alapítvány elnöke. Ennek egyik oka, hogy mivel a bántalmazó elveszi a bántalmazott személyiségét és megfosztja önérdekérvényesítési képességétől, az képtelen továbblépni.

A szervezet négy átmeneti otthont, egy kiléptetőlakást és egy gyermekjóléti szolgálatot működtet. Otthonaikba krízishelyzetbe került családok és a családon belüli erőszak áldozatai költözhetnek be: 144 főt tudnak fogadni, kétharmadrészt gyermeket. Az elnök beszélt arról is, hogy a bekerülők többsége csak több hónap elteltével képes elmenni akár a bankba vagy munkát keresni. További információkat a programról a www.anyaotthonprogram.mlap.hu oldalon olvashatnak az érdeklődők.

Hírszerző

A magyar családok súlyos titka - Családon belüli erőszak

Hogyan segíthetünk?

Ha bármi kérdése vagy kérése lenne, segítséget vagy tanácsot szeretne kérni, igénybe kívánja venni valamelyik szolgáltatásunkat, önkéntesként vagy támogatóként segíteni szeretné munkánkat, keressen bennünket, küldjön egy levelet, faxot vagy egy e-mailt, vagy hívjon bennünket!

Sorsunk és Jövőnk Szeretetszolgálat Egyesület
Hogyan segíthetünk?

További információ:

Gyakran Ismételt Kérdések »

Sorsunk és Jövőnk Kiemelten Közhasznú Alapítvány
(06 23 545 668 )

info@sorsunk-jovonk.hu »

Sajtószemle

Az agy is megváltozik a nőveréstől » A nő ne provokáljon, tegyen többet a háztartásért! »

Sokkoló idézetek » A magyar öregek nem úsznak a boldogságban » A rendőr felesége »

Családban marad? » Apósom üvöltve dobta ki a fogamzásgátlómat » Verésre szakosodva »

Nők elleni erőszak – gyermekszemmel » Élve eltemetve… van kiút a családi pokolból? »

A magyar családok súlyos titka » Visszalopott boldogság » Gyermekágyi pszichózis »

Sorsunk és Jövőnk Szeretetszolgálat Egyesület

Sorsunk és Jövőnk Szeretetszolgálat Egyesület

Sorsunk és Jövőnk Hírlevél

Sorsunk és Jövőnk Szeretetszolgálat Egyesület Hírlevél a krízishelyzetben lévő családok támogatása témában.

Sorsunk és Jövőnk Szeretetszolgálat Egyesület

English Magyar