Élve eltemetve… van kiút a családi pokolból?

Sajtószemle - 2011. február 10.

Koncz Tamás riportja

Élve eltemetve… van kiút a családi pokolból?Megverték, felakasztották, élve eltemették őket, cigarettával égették össze testüket. Mégis talpra álltak, képesek voltak az újrakezdésre, és ebben segített nekik az alkotás, a közös munka is. Jaksity Kata művészeti csoportot indított a családon belüli erőszakot elszenvedő nők és gyerekek számára, amiben a tánc, a kézműves munka és a csoportos beszélgetés mind az eszköz a gyógyuláshoz – az elrabolt önbizalom és a bátorság visszaszerzéséhez.

A szegfű árnyéka

A Művészetekkel a magabiztosságért és az önérvényesítésért című képzés novemberben indult el, hónapos próba-üzemmódja alatt pedig sikeresnek és népszerűnek bizonyult; a néhány önkéntessel induló programhoz idővel mind több támogató csatlakozott, ide értve olyan szervezeteket, mint az ENSZ női jogokat képviselő csoportja vagy az Avon Magyarország is. A tanfolyam célkitűzéseit és segítőit Jaksity Kata műsorvezető mutatta be kedd délután, egy pesti étteremben. A sajtótájékoztatóra túlnyomórészt nők jöttek el, többen gyerekekkel, ami az eseménynek egészen családias hangulatot adott. Négy-öt éves kicsik rohangáltak visongva a széksorok között: senki nem találná ki róluk, hogy igazi túlélők, külön bejáratú családi pokolból szabadultak. A sajtótájékoztatón megjelent Budai Bernadett, volt MSZP-s kormányszóvivő és Dobrev Klára, Gyurcsány Ferenc felesége is – mint később kiderült, támogatói minőségben: Dobrev az UNIFEM-ért Magyar Nemzeti Bizottság (újabb nevén UN WOMEN) elnöke, Budai pedig önkéntesként pesztrál gyerekeket; a programra így már csak halványan vetült a szegfű árnyéka.

Önkény után önkéntesség

A program Zséda klippjének lejátszásával kezdődött. Az Ajtók mögött nyomasztó, szívszorító képsorai után Jaksity el is sírta magát – aztán erőt vett magán, és bemutatta a programot. Mint elmesélte, a három hónapos képzésen családok átmeneti otthonából érkező nők vettek részt, akik saját (sokszor utolsó) erejükből hagyták ott a bántalmazót, vele együtt pedig egész addigi életüket. Az anyaotthonba menekülő sértetteknek ezek után nem csak félelmeikkel kell megküzdeniük – hogy az elhagyott férj vagy élettárs megtalálja őket – de a társadalom közönyével és megvetésével is; az ilyen asszonyoktól elfordul a közösség, kényelemből őket hibáztatva az átélt szenvedésekért. Mégis ők a bátrak, véli Jaksity Kata – hiszen a bizonytalanságot választották, sokszor éppen gyermekeik védelmében.

A képzés elmondása szerint három hónapos, és illemoktatást, táncórákat, kézműves foglalkozást, illetve drámapedagógiai munkát is tartalmaz – olyan alapvető dolgokat, amitől egy nő újra nőnek, teljes értékű embernek érezheti magát, a megaláztatás évei után. A program teljesen ingyenes és önkéntes alapon szerveződik: meghívott és állandó előadók tartanak órákat, illetve beszélgetnek a résztvevőkkel – de a csoporthoz csatlakozott egy masszőr, több pesztra és négy anyaotthon is, melyeket Urbán Erika kapcsolt be a programba. „Sokan támogatnak, de számos területen így is segítségre szorulunk” – mondja a műsorvezető – „szükségünk van például gyerekpszichológusra, aki a kicsikkel szakszerűen foglalkozik, de kell ügyvéd is, hogy a bántalmazott megismerhesse a jogait. Keresünk továbbá sminkest és fodrászt, hogy rendbe szedje a lányokat, és várjuk ráérő nagymamák jelentkezését, akik szívesen főznének a foglalkozások alatt. Nagyon örülnénk annak is, ha egy fogász ingyen vállalná a csoportot – ez másként szinte megfizethetetlen az anyaotthonban lakó nők számára.” Anyagi támogatást szerencsére már kapott a csoport: az Avon felkarolta ügyüket, s a kozmetikai cég hazai arca, Zséda kiállt a képzés mellett. Jaksity tanfolyamát emellett az UN WOMEN is támogatja – részvételük tulajdonképpen generálta a képzést, ami fokozatosan alakult át művészetterápiás foglalkoztatássá.

Ásó, kötél, cigicsikk…

Sajtótájékoztatón a program szervezője és támogatóiA sajtótájékoztatón felszólalt Urbán Erika a Családok Átmeneti Otthonának vezetője, és Soltész Krisztina pszichológus, a Nők Világa Alapítvány kuratóriumának elnöke is. 2002 óta négy otthont működtetünk s mintegy kétezer nő fordult meg nálunk, gyermekével vagy egyedül – mesélte Urbán, aki elképesztő esetekkel találkozott munkája során. A családon belüli erőszak a verbális inzultustól fokról fokra, sokszor évtizedek alatt jut el a tényleges erőszakig, ennek brutalitása pedig egészen extrém szintű lehet. „Egyik kliensünk úgy jött be hozzánk, hogy az egész teste tele volt elnyomott cigaretták okozta hegekkel, a karja eltört, lábait belső vérzések miatt amputálni kellett; egy másik nőt élve temetett el a férje, aztán megkegyelmezett neki, és kiásta – de volt olyan eset is, hogy az apa felakasztotta kisgyerekét, és az anyának kellett megmentenie, levágnia” – sorolta a horrorfilmbe illő történeteket Urbán Erika. Jellemző az is, hogy az nők már csak a legvadabb terror idején menekülnek el otthonról, amikor már gyerekeik is veszélybe kerülnek. A sajtótájékoztató egyetlen névvel nyilatkozó érintettje, a 20 éves Vivien is ekkor választotta az anyaotthont. Mint elmesélte, anyja 15 éves korában küldte el otthonról, rokkant apja pedig nem tudott gondoskodni róla; később összejött egy fiúval, akitől gyereke is született, a mintegy négy évig tartó viszony elmérgesedett. „Akkor jöttem el az albérletünkből, amikor az apa a kicsit is verni kezdte; addig elviseltem, mert volt, hol laknunk” - mondta Vivien.

Soltész Krisztina az elnyomás és az erőszak lélektanáról beszélt. Mint hangsúlyozta, a családon belüli bántalmazás nem a verést vagy gyilkosságot jelenti – az már a végpont. A folyamat hosszú időt vesz igénybe, s általában azzal kezdődik, hogy a bántalmazó szavakkal elszigeteli társát a külvilágtól: kritizálja annak barátait és családját vagy nem is engedi, hogy találkozzon velük – esetleg azt sem hagyja, hogy partnere dolgozzon, tanuljon. A második lépés az önbizalom aláásása, folyamatos becsmérléssel és megalázással – ez meggyengíti a bántalmazottat, elveszíti önmagába és a segítségbe vetett hitét, és arra készteti, hogy mindenben kínzójára támaszkodjon. Ezután történik meg a fizikai abúzus, ami alátámasztja a korábbi sugalmakat: az összevert nő nem is mer kimenni az utcára; ügyeit férje intézi, aki ettől élet és halál urának érezheti magát. Mindez egyik oldalról sem szokott tervezett, tudatos folyamat lenni – inkább egy közös játszma eredménye, amiből mindketten kiveszik a részüket. A sértett elhiszi, hogy nem tud önállóan élni, és a bántalmazást is biztos pontnak érzi életében – a kínzó pedig kielégül mindenhatóságának, nélkülözhetetlen voltának tudatától. A harmadik fél – a gyerek – mindezt testközelből éli meg, és sokszor jobban fáj neki, ha az anyját bántják, mintha rá kerülne a sor.

Soltész szerint a bántalmazásnak jól körülhatárolható lelki és környezeti jegyei vannak – amik akár egy teszt kitöltésével is észrevehetőek.

Érzemi erőszak teszt »

A Művészetekkel a magabiztosságért és az önérvényesítésért csoport szintén külön honlapot » hozott létre, ahol önkéntesek jelentkezését várják.

Dr.Info

Élve eltemetve… van kiút a családi pokolból? - Családon belüli erőszak

Hogyan segíthetünk?

Ha bármi kérdése vagy kérése lenne, segítséget vagy tanácsot szeretne kérni, igénybe kívánja venni valamelyik szolgáltatásunkat, önkéntesként vagy támogatóként segíteni szeretné munkánkat, keressen bennünket, küldjön egy levelet, faxot vagy egy e-mailt, vagy hívjon bennünket!

Sorsunk és Jövőnk Szeretetszolgálat Egyesület
Hogyan segíthetünk?

További információ:

Gyakran Ismételt Kérdések »

Sorsunk és Jövőnk Kiemelten Közhasznú Alapítvány
(06 23 545 668 )

info@sorsunk-jovonk.hu »

Sajtószemle

Az agy is megváltozik a nőveréstől » A nő ne provokáljon, tegyen többet a háztartásért! »

Sokkoló idézetek » A magyar öregek nem úsznak a boldogságban » A rendőr felesége »

Családban marad? » Apósom üvöltve dobta ki a fogamzásgátlómat » Verésre szakosodva »

Nők elleni erőszak – gyermekszemmel » Élve eltemetve… van kiút a családi pokolból? »

A magyar családok súlyos titka » Visszalopott boldogság » Gyermekágyi pszichózis »

Sorsunk és Jövőnk Szeretetszolgálat Egyesület

Sorsunk és Jövőnk Szeretetszolgálat Egyesület

Sorsunk és Jövőnk Hírlevél

Sorsunk és Jövőnk Szeretetszolgálat Egyesület Hírlevél a krízishelyzetben lévő családok támogatása témában.

Sorsunk és Jövőnk Szeretetszolgálat Egyesület

English Magyar