A magyar öregek nem úsznak a boldogságban

Idősek Világnapja

Sajtószemle - 2013. október 1.

Svédországban a legboldogabbak az öreg évek, Afganisztánban a legborzalmasabb hatvan felettinek lenni. Az öregedésről szóló első globális felmérés okoz meglepetéseket.

Az idős embereknek Svédországban van a legjobb dolguk, és Afganisztánban a legrosszabb megöregedni - derül ki az öregedésről készült első globális felmérésből ». A felmérésben 91 országot listáztak, ezzel az öregek 89 százalékának a helyzetét mérték fel. A lista első öt helyezettje nem okoz meglepetést: Svédországot Norvégia, Németország, Hollandia és Kanada követi, a világ leggazdagabb országa, az Egyesült Államok viszont csak a nyolcadik helyet érdemelte ki, míg Nagy-Britannia be sem került az első tízbe. Magyarország Albánia és Horvátország között, a 40. helyen van.

Bár nem túl előkelő helyen szerepelnek, egyes országok, mint például Bolívia (46.) vagy Mauritius (33.), mégis a gazdasági erejükön felül teljesítenek az öregek jóléte terén. Más, komolyabb gazdasági erőt mutató országok, mint India (73.) és Oroszország (78.) viszont egészen hátul kullognak a listán.

Századik születésnapját ünnepli egy svéd ikerpár. Jó dolguk van

Századik születésnapját ünnepli egy svéd ikerpár. Jó dolguk van

Forrás: AFP/Sven Nackstrand

2050-re kétmilliárd ember, a világ lakosságának több mint az egyötöde lesz idősebb hatvan évnél. Jelenleg a fejlődő országokban a leggyorsabb a lakosság elöregedése. A tempó felgyorsulását jól mutatja, hogy míg Franciaországnak 115 év kellett, hogy megduplázódjon, 7-ről 14 százalékra emelkedjen az idősek aránya a társadalomban, Brazíliában ugyanehhez az ugráshoz mindössze 21 évre van szükség.

A leggyorsabban öregedő országokban - Jordániában, Laoszban, Mongóliában, Nicaraguában és Vietnamban - az idősek száma 2050-re megháromszorozódik. Az ottani törvényhozóknak rossz hír, hogy a most elkészült listán elég hátul szerepelnek, vagyis nagyon gyorsan össze kell kapniuk magukat, ha elfogadható körülményeket akarnak majd biztosítani az egyre nagyobb tömeget kitevő nyugdíjasaiknak.

Afganisztánban a legrosszabb öregnek lenni

Afganisztánban a legrosszabb öregnek lenni

Forrás: AFP/Shah Marai

A felmérés szerint a nők többségben vannak a hatvan éven felüli korosztályban: minden száz nőre 84 férfi jut. Egy Nagy-Britanniában készült vizsgálatból viszont az derül ki, hogy idős korukra a férfiak sokkal boldogabbak és elégedettebbek, mint a nők. A megkérdezett férfiak 30 százaléka mondta azt, hogy 65 év felett érezte magát a legboldogabbnak, míg a nőknek csak a 26 százaléka állította ugyanezt.

www.origo.hu

Kapcsolódó anyagok

Idősgondozás - Gyöngykagyló gondozóház » Idős otthon a szüleinknek… »

Október 1 – Idősek Világnapja »

A magyar öregek nem úsznak a boldogságban - Idősek Világnapja

Hogyan segíthetünk?

Ha bármi kérdése vagy kérése lenne, segítséget vagy tanácsot szeretne kérni, igénybe kívánja venni valamelyik szolgáltatásunkat, önkéntesként vagy támogatóként segíteni szeretné munkánkat, keressen bennünket, küldjön egy levelet, faxot vagy egy e-mailt, vagy hívjon bennünket!

Sorsunk és Jövőnk Szeretetszolgálat Egyesület
Hogyan segíthetünk?

További információ:

Gyakran Ismételt Kérdések »

Sorsunk és Jövőnk Kiemelten Közhasznú Alapítvány
(06 23 545 668 )

info@sorsunk-jovonk.hu »

Sajtószemle

A nő ne provokáljon, tegyen többet a háztartásért! »

Sokkoló idézetek » A magyar öregek nem úsznak a boldogságban » A rendőr felesége »

Családban marad? » Apósom üvöltve dobta ki a fogamzásgátlómat » Verésre szakosodva »

Nők elleni erőszak – gyermekszemmel » Élve eltemetve… van kiút a családi pokolból? »

A magyar családok súlyos titka » Visszalopott boldogság » Gyermekágyi pszichózis »

Sorsunk és Jövőnk Szeretetszolgálat Egyesület

Sorsunk és Jövőnk Szeretetszolgálat Egyesület

Sorsunk és Jövőnk Hírlevél

Sorsunk és Jövőnk Szeretetszolgálat Egyesület Hírlevél a krízishelyzetben lévő családok támogatása témában.

Sorsunk és Jövőnk Szeretetszolgálat Egyesület

English Magyar