Nők elleni erőszak – gyerekszemmel

Sajtószemle - 2011. március 26.

Nekimentem az ajtónak - Nők elleni erőszak – gyerekszemmelA Save the Children nonprofit szervezet olasz részlegének egy felmérése szokatlan szemszögből elemezte a nők elleni erőszakot: a szemtanú gyerekek szempontjából.

Olaszországban legalább 400.000 kiskorú volt tanúja családi erőszaknak, ami maradandó lelki sérüléseket okozott nekik, de „természetesen” ez is a társadalmi tabutémák egyike itt, mint más országokban.

A „hagyományos” erőszak mellett vizsgálták azokat az eseteket is, amelyekben a kiskorút a bántalmazó fél aktív részvételre kényszerítette a bántalmazásban.

A tanulmány mindenekelőtt arra hívja fel a figyelmet, mennyire nincs adatunk a témáról, mennyire szeretjük behunyni a szemünket, amikor ilyen kényes témára kerül a szó. És semmilyen szisztematikus vizsgálat, információs- vagy eszközrendszer nem áll rendelkezésre ahhoz, hogy a problémát felmérjük, netán kezelni próbáljuk.

Egyetlen, az olasz statisztikai hivatal által készített felmérés (l’indagine Istat) létezik, mely szerint kb. 7 millió 16 és 70 év közötti nő esik áldozatul a családi erőszaknak (60 millió a teljes olasz lakosság száma), azaz a nők 31,9%-a. Fizikai erőszak 18,8%-ukat, szexuális erőszak 23,7%-kat, lelki erőszak 33,7%-ukat, és a stalking néven ismert zaklatások 18,8%-ukat éri legalább egyszer életük során.

A nők 14,3 %-a a saját aktuális partnerétől szenved el erőszakot, és az ennek rendszeresen kitett nők közül 690 000–nek vannak gyerekei is. A gyerekek 62,4%-a legalább egyszer tanúja volt a családi erőszaknak.

Piemonte tartománynak van a legjobban kidolgozott törvénye, amellyel a nők és gyerekek elleni erőszakkal szemben fel lehet lépni. 2000-ben dolgozták ki az Kiskorúak elleni szexuális és erőszakos esetek jelentésének és kezelésének eljárási útmutatóját, új szolgáltatásokat hoztak létre, megerősítették a már létezőket, valamint rendszerbe szervezték a már meglévő, elszórtan működő szolgáltatásokat.

Miért fontos ez? A gyerekeknek még nincsnek kialakult viselkedési modelljei, azt gondolják természetesnek, amit maguk körül, főleg a családban látnak. A családi erőszakot látván maguk is az erőszakos problémamegoldást fogják eltanulni és kesőbbi életükben használni, illetve a lánygyerekek maguk is könnyebben lesznek erőszak áldozatai a későbbi párkapcsolataikban, ha ezt látták otthon.

Mivel bántalmazás esetén (ezeket a helyzeteket gyakran kíséri anyagi kiszolgáltatottság, lelki terror) a legnehezebb elmenekülni otthonról, a rendőrség sem védi meg mindig hatékonyan a bántalmazott felet, és egyszerűen nincsen hova menni, nagyon fontos lenne, hogy Magyarországon is foglalkozzunk a problémával rendszerszerűen, ne csak egyéni áldozatvállalással, helyileg létrehozott „pontszerű” szolgáltatások (kevés és korlátozott idejű férőhellyel) álljanak a bántalmazott anyák és gyerekek rendelkezésére.

A plakát szövege: Nekimentem az ajtónak

tukor.nolblog.hu

Nők elleni erőszak – gyerekszemmel - Családon belüli erőszak

Hogyan segíthetünk?

Ha bármi kérdése vagy kérése lenne, segítséget vagy tanácsot szeretne kérni, igénybe kívánja venni valamelyik szolgáltatásunkat, önkéntesként vagy támogatóként segíteni szeretné munkánkat, keressen bennünket, küldjön egy levelet, faxot vagy egy e-mailt, vagy hívjon bennünket!

Sorsunk és Jövőnk Szeretetszolgálat Egyesület
Hogyan segíthetünk?

További információ:

Gyakran Ismételt Kérdések »

Sorsunk és Jövőnk Kiemelten Közhasznú Alapítvány
(06 23 545 668 )

info@sorsunk-jovonk.hu »

Sajtószemle

Az agy is megváltozik a nőveréstől » A nő ne provokáljon, tegyen többet a háztartásért! »

Sokkoló idézetek » A magyar öregek nem úsznak a boldogságban » A rendőr felesége »

Családban marad? » Apósom üvöltve dobta ki a fogamzásgátlómat » Verésre szakosodva »

Nők elleni erőszak – gyermekszemmel » Élve eltemetve… van kiút a családi pokolból? »

A magyar családok súlyos titka » Visszalopott boldogság » Gyermekágyi pszichózis »

Sorsunk és Jövőnk Szeretetszolgálat Egyesület

Sorsunk és Jövőnk Szeretetszolgálat Egyesület

Sorsunk és Jövőnk Hírlevél

Sorsunk és Jövőnk Szeretetszolgálat Egyesület Hírlevél a krízishelyzetben lévő családok támogatása témában.

Sorsunk és Jövőnk Szeretetszolgálat Egyesület

English Magyar