Önkéntesek segítségségével folytatódhat az anyaotthon-program

Jaksity Kata - UN Women

Befejeződött a novemberben elindult, Művészetekkel a magabiztosságért és önérvényesítésért elnevezésű képzésünk, amely bántalmazott, családok átmeneti otthonában élő nők számára jelentett minden héten egy napot, amikor önkéntes segítőink révén önmagukkal foglalkozhattak. A program ötlete Jaksity Kata műsorvezetőhöz fűződik, aki mindvégig részt vett a tanfolyam szervezésében.

Elmesélte: a képzés elején az anyákkal még az is nehézséget okozott, hogy egy körben leülve megfogják egymás kezét, ám mire a három hónap eltelt, érezhető bizalom alakult ki: észrevétlenül telt el úgy egy óra, hogy mindannyian egymás kezét fogták. A háromhónapos képzés célja a résztvevők önbizalmának növelése volt, drámapedagógia, tánc, beszédtechnika, smink és fodrász órák, valamint kézműves és kézimunka foglalkozások segítségével. Amíg az anyukák szombatonként a foglalkozásokon vettek részt, gyermekeikre a UNIFEM önkéntesei vigyáztak.

A tanfolyam záró sajtótájékoztatóján Urbán Erika, a Családok Átmeneti Otthonát működtető Sorsunk és Jövőnk Szeretetszolgálat Egyesület elnöke elmondta, a családon belüli erőszak nem a gyilkosságokról megjelenő hírekkel kezdődik: minden egyes eset hosszú évekig tartó lelki és testi bántalmazást jelent. A Sorsunk és Jövőnk Szeretetszolgálat Egyesület azoknak segít, akik gyermekeikkel krízishelyzetbe kerülnek és el kell hagyniuk otthonukat. Az Alapítvány 2001-ben jött létre, négy Családok Átmeneti Otthonát, egy kiléptető lakást és egy gyermekjóléti szolgálatot működtet. 144 főt tudnak fogadni, amelynek kétharmada gyermek. „Az intézményeink nem csak lakhatást biztosítanak, hanem mentálhigiénés, életviteli és jogi segítséget is nyújtanak” - mondta Urbán Erika.

Zséda, a programot támogató AVON magyarországi nagykövete mellett Soltész Krisztina pszichológus is részt vett a sajtótájékoztatón, ő szintén segített a programban és előadást is tartott a bántalmazott anyáknak. „Magyarországon átlagosan minden ötödik házasságban történik fizikai bántalmazás. Minden héten egy nő hal bele a partnere által okozott sérülésekbe. Egy magyarországi vizsgálatban a megkérdezettek 88%-a gondolta azt, hogy teljes mértékben családi belügy, ha egy férj vagy feleség sértő, megalázó dolgokat mond házastársának. A megfigyelések szerint a fizikai bántalmazást sokszor lelki bántalmazás előzi meg, amely kikezdi, majd aláássa a bántalmazott önbizalmát. Az elvesztett önbizalmat visszaszerezni, az önértékelést újra felépíteni csak megélt élmények és tapasztalati tanulás útján lehetséges, amely során az áldozatok felismerik saját külső és belső értékeiket, megélik alkotóképességüket. A Művészetekkel a magabiztosságért és önérvényesítésért program ilyen módon tud segíteni azoknak a nőknek, akik hosszú éveken át egy bántalmazó kapcsolatban elvesztették önbizalmukat, autonómiájukat” -mondta a pszichológus, a lelki bántalmazás ellen és a méltóságteljes női életért küzdő Nők Világa Alapítvány kuratóriumi elnöke.

Az eseményen az anyaotthonban élő anyák közül is megjelentek néhányan, elhozták a foglalkozásokon készített ékszereket is, az ezekből befolyt összeget a program folytatására szeretnék fordítani. A képzésre ugyanis egyértelműen szükség van, ahogyan ezt a résztvevők nevében felszólaló 21 éves Vivien is elmondta. Vivien elmesélte, milyen sokat jelentettek a résztvevők számára a szombati napok, így reménykednek, hogy a tanfolyam tovább folytatódhat. Mindehhez további önkéntesek segítségére, felajánlásaira van szükség. Jaksity Kata szerint minden segítséget szívesen fogadnak: a masszőrtől a kommunikációs szakértőkig, fodrásztól és sminkestől kezdve a gyermekkel foglalkozó szakemberekig, pszichológusokig.

www.unifem.hu

Önkéntesek segítségségével folytatódhat az anyaotthon-program - Családon belüli erőszak

Hogyan segíthetünk?

Ha bármi kérdése vagy kérése lenne, segítséget vagy tanácsot szeretne kérni, igénybe kívánja venni valamelyik szolgáltatásunkat, önkéntesként vagy támogatóként segíteni szeretné munkánkat, keressen bennünket, küldjön egy levelet, faxot vagy egy e-mailt, vagy hívjon bennünket!

Sorsunk és Jövőnk Szeretetszolgálat Egyesület
Hogyan segíthetünk?

További információ:

Gyakran Ismételt Kérdések »

Sorsunk és Jövőnk Kiemelten Közhasznú Alapítvány
(06 23 545 668 )

info@sorsunk-jovonk.hu »

Sajtószemle

A nő ne provokáljon, tegyen többet a háztartásért! »

Sokkoló idézetek » A magyar öregek nem úsznak a boldogságban » A rendőr felesége »

Családban marad? » Apósom üvöltve dobta ki a fogamzásgátlómat » Verésre szakosodva »

Nők elleni erőszak – gyermekszemmel » Élve eltemetve… van kiút a családi pokolból? »

A magyar családok súlyos titka » Visszalopott boldogság » Gyermekágyi pszichózis »

Sorsunk és Jövőnk Szeretetszolgálat Egyesület

Sorsunk és Jövőnk Szeretetszolgálat Egyesület

Sorsunk és Jövőnk Hírlevél

Sorsunk és Jövőnk Szeretetszolgálat Egyesület Hírlevél a krízishelyzetben lévő családok támogatása témában.

Sorsunk és Jövőnk Szeretetszolgálat Egyesület

English Magyar