Sokkoló idézetek

Erőszak áldozatai

Sajtószemle - 2013. október 1.

Grace Brown 21 éves amerikai fotográfusGrace Brown 21 éves amerikai fotográfus azt tűzte ki céljául 2011-ben, hogy felhívja a figyelmet a szexuális zaklatás társadalmi problémájára. Sikerült neki. Két év alatt olyan szintű ismertséget ért el Project Unbreakable című sorozata, hogy a majdnem harminchétezer Facebook követőn kívül olyan médiumok jelentették meg ötletét, mint a The Huffington Post, a TIME vagy a The Guardian. Képeinek sokkoló voltát az adja, hogy az áldozatok saját kezűleg írtak fel olyan idézeteket egy papírlapra, amelyek az elkövetők száját hagyták el a bűncselekmény közben.

„Ha nem maradsz csendben, megölöm az anyádat! Ha meghallja, a te hibád lesz.” „Senki sem tudja meg!” „Ha elmondod a szüleidnek, megverünk.” „Ha bárki megtudja, megöllek.” „Nem tudok megdugni egy síró lányt!” Ilyen és ehhez hasonló mondatok szerepelnek az áldozatok papírjain. Ezek hagyták el az erőszaktevők száját azelőtt, vagy azután, hogy bántalmazták áldozataikat.

„Meg fogom ölni a nővéreidet” - mondta a nevelőapa, mielőtt megtámadta volna fogadott fiát. De olyan szereplő is van, aki húsz éven át nem tudott beszélni a történtekről. Tizenegy évesen lett szexuális erőszak áldozata, általános iskolai taekwondo tanára bántalmazta. 31 éves koráig képtelen volt vallani róla. Egyetlen fotó, pár mondat - és máris elénk tárulnak ezek a szörnyű történetek. Grace szerint a felépülés és az elfogadás egyik formája, hogy ezek az emberek ki tudják mondani és fel tudják írni egy lapra a legborzasztóbb kijelentéseket, és ezzel elindulnak a gyógyulás útján.

A Project Unbreakable névre keresztelt képsorozat óta több mint ezer nemi erőszakot átélt ember kereste fel a huszonéves lányt, és küldte el neki saját fényképét. A Life.hu galériájában te is megtekintheted azokat a férfiakat és nőket, akik nyíltan vállalták történetüket. Igen, férfiak is.

Megkérdeztük szakértőnket, Győri Szilvia szexuálpszichológus és tanácsadó szakpszichológust, hogy mit tegyen, akit szexuálisan bántalmaznak. Kíváncsiak voltunk arra is, hogyan dolgozható fel minél könnyebben egy ilyen támadás:

A szexuális bántalmazások többsége sajnos ki sem derül, mivel az érintettek gondosan eltitkolják. Vagy azért, mert félnek a büntetéstől, vagy a hatalmas szégyenérzet miatt. Ezért tartom kiemelkedő fontosságúnak, hogy az orvosok, vagy a pedagógusok legyenek fogékonyak az ezzel járó testi, vagy viselkedésbeli jegyekre, illetve, hogy a bántalmazott igenis merjen róla beszélni.

Ha már megtörtént a bántalmazás, keresni kell egy olyan embert, akiben bízhatunk és számíthatunk rá, és meg tudjuk vele osztani a velünk történteket. Már ez önmagában elindítja a folyamatot, de ennél több kell a valódi feldolgozáshoz. Emellett mindenképp szakemberhez kell fordulni, mert ez egy olyan krízis, amit külső segítséggel lehet rövidebb idő alatt feldolgozni, bár hozzáteszem, így is hónapokba telik.

Nem szabad megfeledkezni arról sem, hogy jogi útra tereljük az ügyet, vagyis a rendőrségen feljelentést kell tenni és közvetlenül az eset után ajánlott egy orvosi vizsgálat is a különböző fertőzések megszűntetése, elkerülése érdekében, de adott esetben a nem kívánt terhesség elkerüléséről is gondoskodni kell. Fontos, hogy lehetőleg minél előbb megkezdődjön a pszichoterápia, hiszen a halogatás újabb és állandósuló problémákhoz vezethet.

Project Unbreakable

Az adott képre kattintva, az teljes méretében láthatóvá válik.

Nem lehetsz szűz, már biztos csináltad korábban. (Mondta a 48 éves teniszedző.) 15 éves voltam és szűz. Sem a könnyeim, sem én nem érdekelték. Ezzel minden rendben van, minden fivér ezt csinálja egymással. Gyakorlásnak hívják. „Rendőr volt. Azt tett, amit akart. Nevetett, amíg én sírtam.” - 6 és 10 éves korom között Légy férfi és csináld! „Megölöm a testvéreidet!” (a nevelőapám) A 13. születésnapomon. Akkor még nem tudtam, hogy nekik majdnem ugyanezt mondta. Ne aggódj, a fiúk ezt általában szeretik. Ha nem hallgatsz, megölöm az anyádat. Ha meghallja, a te hibád lesz. „Az egyetlen mód, ahogyan elhagysz engem, egy hullazsák lesz.” - Igazán? „Az egyetlen mód, ahogyan elhagysz engem, egy hullazsák lesz.” - Igazán? Nem? Egyedül ezt tudod hajtogatni? Félsz tőlem? - 1. támadó Vedd észre, hogy erősebb vagyok, mint Te, rendben? 2. támadó Te egy senki vagy! Meg kell köszönnöd nekem! Kérsz még egy italt? Hagyd abba a játékot, hogy Téged nehéz megkapni! Kurvára nem érdekel, ha elmondod az anyádnak… Ez megéri a börtönt… - a nevelőapám  Ez egy részegen elkövetett tévedés volt! - Te nem ittál! Te egy nagyon rossz karmát hoztál az előző életedből - egy gondozónő Te voltál, aki kérte! Nem lett volna szabad megtennünk. - mondta a tanárom. 12 voltam. Nem emlékszem, hogy mit csináltunk. Ha továbbra is sírsz, Én is tovább ütlek... (5-10 éves koromban) Ha bárkinek elmondod, nagyobb bajban leszel mint én. - 13 éves voltam, a férfi 50. 33 év börtönre ítélték. Ezért tiltja törvény a kiskorúak alkoholfogyasztását. A Te hibád! ha nem ittál volna, ez nem történt volna meg veled. Szentpétervári Rendőrség. Be fogom bizonyítani, hogy Te hetero vagy! - Még mindig biszexuál, és túlélő. Vesztettél! Vajon ki lesz a következő? Ez egy megállíthatatlan projekt?

Hámori Zsófia

www.life.hu

Sokkoló idézetek - Erőszak áldozatai

Hogyan segíthetünk?

Ha bármi kérdése vagy kérése lenne, segítséget vagy tanácsot szeretne kérni, igénybe kívánja venni valamelyik szolgáltatásunkat, önkéntesként vagy támogatóként segíteni szeretné munkánkat, keressen bennünket, küldjön egy levelet, faxot vagy egy e-mailt, vagy hívjon bennünket!

Sorsunk és Jövőnk Szeretetszolgálat Egyesület
Hogyan segíthetünk?

További információ:

Gyakran Ismételt Kérdések »

Sorsunk és Jövőnk Kiemelten Közhasznú Alapítvány
(06 23 545 668 )

info@sorsunk-jovonk.hu »

Sajtószemle

Az agy is megváltozik a nőveréstől » A nő ne provokáljon, tegyen többet a háztartásért! »

Sokkoló idézetek » A magyar öregek nem úsznak a boldogságban » A rendőr felesége »

Családban marad? » Apósom üvöltve dobta ki a fogamzásgátlómat » Verésre szakosodva »

Nők elleni erőszak – gyermekszemmel » Élve eltemetve… van kiút a családi pokolból? »

A magyar családok súlyos titka » Visszalopott boldogság » Gyermekágyi pszichózis »

Sorsunk és Jövőnk Szeretetszolgálat Egyesület

Sorsunk és Jövőnk Szeretetszolgálat Egyesület

Sorsunk és Jövőnk Hírlevél

Sorsunk és Jövőnk Szeretetszolgálat Egyesület Hírlevél a krízishelyzetben lévő családok támogatása témában.

Sorsunk és Jövőnk Szeretetszolgálat Egyesület

English Magyar