Visszalopott boldogság

Sajtószemle - 2011. február 04.

Borzák Tibor riportja, Németh András Péter felvételei

Visszalopott boldogságBüszkeségükben megalázott nők, brutálisan bántalmazott anyukák, önbecsülésüket vesztett fiatalasszonyok építik újjá személyiségüket Dramatikus játékokkal ismerkednek, táncolnak, gyöngyöt fűznek és sminkelni tanulnak. El akarják feledni múltjukat, tervezik szebb jövőjüket Diósdon, a családok átmeneti otthonában jártunk - szombaton, az önismereti tréning idején.

Anyukája azonban a sminkeléssel van elfoglalva, nehezen tudja szabályosan elkenni szemhéján a festéket.Lelőlek, bácsi! - fordítja felém játék puskáját a szöszi kisfiú. Veszem a lapot, még tizedszerre is, színpadiasan kimúlok a kanapén. Zsombinak nagyon tetszik, kacagva szalad az anyukájához elújságolni győzelmét. Anyukája azonban a sminkeléssel van elfoglalva, nehezen tudja szabályosan elkenni szemhéján a festéket. Megértem. Álmomban sem gondoltam volna, hogy a sminkelés ennyire bonyolult műveletsorozat. Csak áldani tudom a sorsomat, hogy férfinak születtem! Egy bölcs tanács is elhangzik a végén: legjobb sminklemosó a sírás. Sírásból bőven kijut szombat délelőttönként a diósdi otthonban. Bizony nem könnyű lekötni a csemeték figyelmét, amikor elfogy a türelmük, zokogva követelik anyukájukat. De mivel nincs kire hagyniuk őket, jönnek velük a programra. Amíg a fiatalasszonyok rég elveszett önbizalmukat próbálják visszanyerni a drámapedagógiai vagy a kézműves órákon, addig önkéntesek vigyáznak az apróságokra.

Visszalopott boldogság

A négy hónapos kurzus Jaksity Kata ötlete alapján szerveződött. A televízióból és rádióból egyaránt ismert műsorvezető-riporter hajdanán modellként is dolgozott, majd modelliskolát nyitott. Hamar kiderült, hogy óriási gondok vannak a jelentkezők önbecsülésével, így muszáj volt beiktatni az órarendbe ezzel kapcsolatos szemináriumokat.

Akkor jöttem rá arra is, mennyien küszködhetnek hasonló problémával - meséli Kata. - Például az állami gondozott vagy a hátrányos helyzetű fiatalok, akiknek sosem adatik meg, hogy részt vehessenek egy önismereti tréningen. Nekik is szervezek majd tanfolyamot.

Összehozott a sors egy helyes roma lánnyal, aki több szépségversenyen próbálkozott már, gondolván, koronával a fején majd sikerül kitörnie a nyomorból. Csakhogy az ilyen mustrákon szőke Barbie babák szoktak diadalmaskodni, nem az olyasfajta egzotikus külsejű lányok, mint Anikó. Jaksity Kata viszont tipikus modellalkatnak látta, közölte is a felfedezett anyukájával, ezen a pályán sokkal többet érhetne el. Mivel nem volt pénzük tandíjra, lehetőséget kapott arra, hogy ingyen járhasson a modelliskolába. Anikót már a vizsgabemutatón kiválasztotta egy párizsi ügynökség. Felborult az élete, kézről kézre adták, közben leérettségizett. Hat éve Hongkongban él, ott is keresett topmodell, nemrég mutatták a tévében, milyen pazar életkörülményeket teremtett magának. Később a modelliskola megszűnt, a gondolat viszont maradt, hogy alkalmasint újra fel kellene karolni a margóra szorult nőket.

Dramatikus játékokkal ismerkednek, táncolnak, gyöngyöt fűznek és sminkelni tanulnak.Tavaly megkereste Jaksity Katát a családok átmeneti otthonainak szakmai vezetője, s felvetődött köztük, mi lenne, ha bántalmazott anyáknak, szerveznének egy tanfolyamot önbizalmuk helyreállítása érdekében. Nem sokkal később befutott az egyik - kozmetikai világcég telefonhívása is, ők a nők elleni, erőszak visszaszorításáért hirdetett kampányukhoz kerestek partnereket. Képbe került az ENSZ Nők Fejlesztési Alapjának magyarországi szervezete, az Unifem is, akik a gyengébb nem esélyegyenlőségeiért harcolnak.

Kidolgoztuk a programot, melynek megvalósításához a kozmetikai cég adott támogatást - folytatja a történetet Kata. - Pályázatot is irtunk, várjuk a döntést, Remek csapat jött össze. Ezek az anyukák elszoktak attól, hogy törődjenek velük, többnyire megtűrt személyeknek érzik magukat. De nem nyugszanak bele a sorsukba, készek arra, hogy saját erejükből változtassanak az életükön. Mi pedig nem engedhetjük el a kezüket. Így, a vége felé egyre jobban gyötör a kétség, mi lesz velük utána. Szeretnénk folytatni, ha találunk további támogatókat.

Visszalopott boldogság

Rövid cigarettaszünet. A résztvevők mindig kiharcolják maguknak, hogy pöfékelhessenek a szabadban. Közéjük tartozik Krasznai Noémi is, aki első ránézésre határozottnak tűnik, saját bevallása szerint az önbizalmával sincs baj, de attól még haragudhat a világra. Erre egyébként meg is van az oka.

- Alkoholista szüleim rendszeresen vertek. Hét testvér közül hatodik voltam, fekete báránynak tartottak. Állandó harcban álltam az anyámmal. Tizenhárom esztendős korom óta a nagyszüleim nevelnek, sajnos a nagyapám nemrég meghalt - kezdi életmeséjét. - Nem is volt addig. semmi baj, amíg nem találkoztam össze a kislányom apjával. Szülei ellenezték a kapcsolatunkat, amikor terhes lettem, azt akarták, hogy vetessem el a gyereket Az élet-társam egyre többet ivott, néha bántalmazott is. Nem mondom, hogy nem szolgáltam rá, olykor vissza is adtam a pofonokat Hét év után hagytam ott, szinte menekülnöm kellett Az érdi anyaotthon fogadott be a kislányommal együtt Rettegésben éltünk, mivel kerestettek. Hetekig bujkáltam, még a boltba sem mertem elmenni.

Aztán jogi viták kezdődtek. A gyermekelhelyezés ügyében meg tudtak egyezni peren kívül. Noémi albérletbe költözött, sikerült megkapaszkodnia, családsegítőre sincs szüksége. Követendő példát akar mutatni másfél éves 'anyának, nem szeretné, hogy az erőszak vagy az alkoholizálás természetes legyen számára.

- Nem tagadom, eleinte szkeptikus voltam. Mi újat tudnak nekem mondani ezen az önismereti tréningen?! Aztán szép lassan be kellett látnom, milyen sokat segítenek a szombati találkozások. Megtanultam másokban bízni, olyannyira, hogy már ki tudom mutatni az érzéseimet Mindig hiányzott az életemből az odafigyelés, az emberség, most ezeket is megkaptam. És még valami: nekem sincs könnyű sorsom, de az itteniekhez képest az enyém csak gyaloggalopp.

Visszalopott boldogság

A diósdi családok átmeneti otthona abban különbözik a „sima” anyaotthontól, hogy itt teljes családoknak is helyet adnak egy éven keresztül. Egyszeri féléves hosszabbításra van lehetőségük. Legtöbben igyekeznek mihamarabb kikerülni innen, mert a szigorú szabályokat, az ismétlődő napirendet nehezen viselik. Budapesten és környékén négy hasonló intézményt tart fenn a Sorsunk és Jövőnk Szeretetszolgálat Egyesület, melynek vezetője Urbán Erika szociológus. Boldogan csatlakoztak a Programhoz.

Minden olyan lehetőséget ki kell használni, ami segíti a hátrányos helyzetbe került nők életének megváltoztatását - jelenti ki a téma szakavatott ismerője.

Sokat jelent, hogy újra nőnek érezhessék magukat, képesek legyenek önállóan eljárni saját ügyeikben. Öltözködés, smink, viselkedéstan, ezek is részei a személyiségfejlesztő tréningnek.

– Gond van a bántalmazott nők önbecsülésével?

Nem túlzok, ha azt mondom, legtöbbjüknél kritikus a helyzet. Ha valakiben folyamatosan azt tudatosítják, hogy nem vagy senki, elvesznél egyedül, nem tudsz nélkülem élni, akkor elég hamar apatikus állapotba kerül. Úgy elsüllyednek a hétköznapi gondokban, hogy női mivoltukra oda sem figyelnek.

– Önök tudnak segíteni nekik?

Intézményeink szakemberei együtt töltik a nap huszonnégy óráját a családokkal. Pszichológus, jogász segíti őket. De ez csak ötvenszázalékos segítség - a másik ötven százalék rajtuk múlik.

Visszalopott boldogság

Gyerekeikre önkéntesek vigyáznak. A nagyobbacskák malmoznak, kártyáznak, a kisebbek babáznak, kockáznak, a pár hónapos csecsemőket pedig cumisüveggel kell megvigasztalni.A nagyszobában a körtáncokkal ismerkednek a hölgyek. Szól a zene, belefeledkezhetnek a lépésekbe, hiszen gyerekeikre önkéntesek vigyáznak. A nagyobbacskák malmoznak, kártyáznak, a kisebbek babáznak, kockáznak, a pár hónapos csecsemőket pedig cumisüveggel kell megvigasztalni. Az Unifem egyesületet képviselő Barabás Andreával nehéz alkalmas pillanatot találni, hogy a tapasztalatairól kérdezzem. Aztán végre leülünk az ebédlőben, de kis idő múlva ott is nagy a nyüzsgés, mert a gyerekek megéheztek.

Nem kis felelősség tizenkét apróságra vigyázni, mindig az után szaladni akinél éppen eltörik a mécses.Muszájból jöttem, de itt ragadtam' - vallja be Andrea. - Nemsokára vége lesz, hiányozni fog. Gyorsan elröpül a szombat délelőtt, nincs egy perc nyugtunk sem, pedig „csak” felügyelünk a kicsikre. Az lenne a jó, ha nemcsak az anyukákat, hanem a gyerekeket is lefoglalnánk játszóházzal vagy kézműves foglalkozásokkal. Legközelebb ezt is megoldjuk!

A korábbi kormányszóvivő, Budai Bernadett is önkéntesként vesz részt a programban.Ismerős tűnik fel a kanapén, pár hónapos babát dajkál. A korábbi kormányszóvivő, Budai Bernadett is önkéntesként vesz részt a programban.

A kormányszóvivőség idején nem lett volna időm ilyesmire - mondja Bernadett, aki jelenleg marketinges feladatokat lát el egy ismert cégnél. – De mindig is vonzódtam az önkéntes munkához, így örömmel vállaltam. Egyáltalán nem sajnálom a szombatokat, sőt kifejezettem várom ezeket az alkalmakat.

– Itt tapasztalatokat gyűjthet…

Nekem még nincs gyermekem, de előbb-utóbb biztosan lesz. Már belejöttem a pelenkázásba, az etetésbe, a büfiztetésbe, az altatásba. Nem kis felelősség tizenkét apróságra vigyázni, mindig az után szaladni akinél éppen eltörik a mécses. Arról is van már fogalmam, milyen lehet az élet a bölcsődében, az óvodában, ahol persze sokkal több gyerekről kell gondoskodni!

– Láttam, az előbb malmozott a nagyobbakkal.

Meg sem tudnám mondani, mikor malmoztam utoljára. Ilyenkor előjönnek a gyerekkori emlékeim – ezt is ennek az önkéntes munkának köszönhetem. Hasznosnak tartom a nők önbecsülését erősítő. Tréninget, jó látni, milyen büszkén mutatják, hogyan sminkelték ki magukat vagy milyen gyöngysort fűztek a kézműves foglalkozáson. Remélhetőleg az itt tanult apró praktikákat a későbbiekben is felhasználják majd, akár egy állásinterjún vagy egy új párkapcsolat kialakításánál.

Kézműves foglalkozásKézműves foglalkozás

Visszalopott boldogság

Hajni biztosan kamatoztatja majd kézügyességét. Üvegművesként dolgozott vidéken, de miután egyik pillanatról a másikra felszámolta előző életét, erre egyelőre nincs lehetősége. Kerámiázik, rajzol, fest - nem is akárhogyan. Nemsokára saját honlapján kínálja majd a portékáit.

Az érdi anyaotthonban elém tettek egy üres képkeretet. Azt kérték, készítsek bele egy festményt. Anya gyermekével - a székesfehérvári püspök kapta ajándékba a születésnapjára. Nagyon tetszett neki. Úgy néz ki, ez lesz az otthon logója is. Nem sok önbizalmam volt Szerdán foglaltam el a szobámat, szombaton már húsz embernek készítettem ételt, merthogy vacsoracsatát „játszottunk”: Tiltakoztam az elején, hogy erre én képtelen vagyok, de két kamasz lányom azt mondta, akkor minek papolok nekik a kihívásokról. Megnyertük a versenyt.

Titokban menekült el falujából az élettársa elől, mert már nem bírta tovább az érzelmi zsarolást. Hat hónap alatt húsz kilót fogyott döntenie kellett a jövőjéről. A túlélésre szavazott. Elég szövevényes történet az övé, amit próbál feledni. Újra fel akarja építeni személyiségét. Egyre több célt tűz ki maga elé. Lassacskán a boldogságot is visszalopja magának.

Szabad Föld

Visszalopott boldogság - Családon belüli erőszak

Hogyan segíthetünk?

Ha bármi kérdése vagy kérése lenne, segítséget vagy tanácsot szeretne kérni, igénybe kívánja venni valamelyik szolgáltatásunkat, önkéntesként vagy támogatóként segíteni szeretné munkánkat, keressen bennünket, küldjön egy levelet, faxot vagy egy e-mailt, vagy hívjon bennünket!

Sorsunk és Jövőnk Szeretetszolgálat Egyesület
Hogyan segíthetünk?

További információ:

Gyakran Ismételt Kérdések »

Sorsunk és Jövőnk Kiemelten Közhasznú Alapítvány
(06 23 545 668 )

info@sorsunk-jovonk.hu »

Sajtószemle

Az agy is megváltozik a nőveréstől » A nő ne provokáljon, tegyen többet a háztartásért! »

Sokkoló idézetek » A magyar öregek nem úsznak a boldogságban » A rendőr felesége »

Családban marad? » Apósom üvöltve dobta ki a fogamzásgátlómat » Verésre szakosodva »

Nők elleni erőszak – gyermekszemmel » Élve eltemetve… van kiút a családi pokolból? »

A magyar családok súlyos titka » Visszalopott boldogság » Gyermekágyi pszichózis »

Sorsunk és Jövőnk Szeretetszolgálat Egyesület

Sorsunk és Jövőnk Szeretetszolgálat Egyesület

Sorsunk és Jövőnk Hírlevél

Sorsunk és Jövőnk Szeretetszolgálat Egyesület Hírlevél a krízishelyzetben lévő családok támogatása témában.

Sorsunk és Jövőnk Szeretetszolgálat Egyesület

English Magyar