Szociális Munka Napja

November 12 – Évforduló

November 12 – a Szociális Munka NapjaA közösség, a társadalom megbecsülésének jeleként ünneplik világszerte november 12-én a Szociális Munka Napját. Hazánkban - ahol az emberek közel egyharmada küszködik olyan problémával, ami szociális kezelést, gondozást igényel -, is tizenhárom éve köszöntik a szakterület dolgozóit.

A Szociális Munka Napja az International Federation of Social Workers (Szociális Munkások Nemzetközi Szövetsége) nevéhez kötődik. A szervezet jelenleg 77 országban rendelkezik tagszervezetekkel, köztük van a Szociális Munkások Magyarországi Egyesülete is. Az IFSW 1997-ben jelölte meg november 12-ét a szociális munka napjaként, amely minden évben jó alkalommal szolgál arra, hogy a szakterület felhívja a közvélemény figyelmét azokra, akik az elesettekért dolgoznak.

International Federation of Social Workers »

Magyarországon az emberek közel egyharmada küszködik olyan problémával, ami valamilyen szociális kezelést, gondozást igényel. Szociális munkásnak lenni jóval több, mint munka: szolgálat ez a szó legnemesebb értelmében. Gyakorlói sajátos tudás birtokosai, akik a támogatást, segítséget igénylők részére a konkrét, azonnali, olykor nélkülözhetetlen segítségen túl konfliktuskezelő, válságmegoldó technikákat, módszereket is átadnak, hogy a mindennapi életben való boldogulást megkönnyítsék. A szegénység elleni küzdelemben gyakran emberfeletti munkát végeznek az utcai szociális munkások, a családsegítők, a hajléktalanszállók és más szociális intézmények munkatársai.

Minden év november 12-én azoknak az elesettekért, kirekesztettekért, támogatásra és segítségre szorulókért dolgozó szakembereknek mondunk köszönetet, akik felelősségteljesen, áldozatkészen és nagy szakmai alázattal végzik munkájukat. A szociális munka egyidős az emberiséggel, hiszen minden közösség gondoskodik az elesettekről, szegényekről, betegekről. Míg sok évszázadon keresztül az egyházak látták el a karitatív munkákat, ma már jórészt az állam feladata a szociális ellátás biztosítása. Ebben a szerteágazó munkában azonban nélkülözhetetlen a szociális munkás szakma és a társszakmák közötti együttműködés.

A társadalom fokmérője, hogyan él együtt a szegényekkel, hogyan gondoskodik a szegényekről, a segítségre, támogatásra szorulókkal. A kormány ugyanakkor azokat az eszközöket kívánja megtalálni, amelyekkel eredményesen küzdhet a szegénység ellen, a szociálisan rászoruló rétegek segítése érdekében.

Ebben a munkában különösen fontos partnereink a szociális munka világában tevékenykedő utcai szociális munkások, a családsegítők, a hajléktalanszállók és más szociális intézmények munkatársai, a szociális munkás képzés világszerte elismert oktatói, akik napi kapcsolatban vannak a rászorulókkal. A szociális munkás szakma képviselői a közösségvállalás eszméjét mindennapos, kemény küzdelem során igyekeznek gyakorlattá tenni, eredményekre váltani. Az olykor életmentő, komoly krízishelyzeteket elhárító azonnali segítség mellett válságmegoldó, konfliktuskezelő stratégiákat is átadnak a rászorulóknak, ezzel is segítve a mindennapi életben való boldogulásukat.

November 12 – a Szociális Munka Napja

Polgármesteri dicséret a szociális területen dolgozóknak

2010. november 12-én, a Szociális Munka Napja alkalmából megrendezett kerületi (Budapest, Újbuda) ünnepségen polgármesteri dicséretben részesültek azok a szakemberek, akik évek óta a kerület szociális intézményeiben a hozzájuk fordulók segítésén munkálkodnak.

1997. november 12-ét követően egyre több megyében, városban, intézményben szerveztek ünnepséget. Újbuda 1999-ben csatlakozott a kezdeményezéshez és azóta a kerület napi rendezvénysorozat részeként évente polgármesteri dicsérettel jutalmazza azokat a személyeket, akik lelkiismeretesen és fáradhatatlanul dolgoznak rászoruló embertársainkért. - fogalmazott Hoffmann Tamás polgármester.

A kerületi ünnepségen elismerésben részesült: Lengyel Szílvia a Sorsunk és Jövőnk Szeretetszolgálat Egyesület intézményvezetője.

Szociális Munka Napja - elismerésben részesült:  Lengyel Szílvia a Sorsunk és Jövőnk Szeretetszolgálat Egyesület intézményvezetője.

November 12 – a Szociális Munka Napja

Hogyan segíthetünk?

Ha bármi kérdése vagy kérése lenne, segítséget vagy tanácsot szeretne kérni, igénybe kívánja venni valamelyik szolgáltatásunkat, önkéntesként vagy támogatóként segíteni szeretné munkánkat, keressen bennünket, küldjön egy levelet, faxot vagy egy e-mailt, vagy hívjon bennünket!

Sorsunk és Jövőnk Szeretetszolgálat Egyesület
Hogyan segíthetünk?

További információ:

Gyakran Ismételt Kérdések »

Sorsunk és Jövőnk Kiemelten Közhasznú Alapítvány
(06 23 545 668 )

info@sorsunk-jovonk.hu »

Sorsunk és Jövőnk Szeretetszolgálat Egyesület

Sorsunk és Jövőnk Szeretetszolgálat Egyesület

Sorsunk és Jövőnk Hírlevél

Sorsunk és Jövőnk Szeretetszolgálat Egyesület Hírlevél a krízishelyzetben lévő családok támogatása témában.

Sorsunk és Jövőnk Szeretetszolgálat Egyesület

English Magyar